Beslenme ve Diyetetik
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Dönem | Yarıyıl | T+U+L | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
99901043 | İş Sağlığı ve Güvenliği | 1 | Güz | 1 | 2+0+0 | 3 | 3 |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Düzeyi | Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey) |
Dersin Dili | Türkçe |
Yöntem ve Teknikler | - |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze |
Ön Koşullar | - |
Dersin Koordinatörü | - |
Dersi Veren(ler) | Prof. Dr. Murat DARÇIN |
Yardımcı(lar) | - |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı | Oda No. | E-Posta Adresi | Dahili | Görüşme Saatleri |
---|---|---|---|---|
Prof. Dr. Murat DARÇIN | - | [email protected] | Pazartesi ... |
Dersin İçeriği
Bu ders, iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki temel kavramlar ve tarihsel gelişim kavramlarını; işyerindeki işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının görev yetki ve sorumluluklarını; risk, tehlike, birincil, ikincil, üçüncül koruma kavramlarını; fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal riskler; işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve işyerindeki uygulamalar konularını içerir.
Dersin Amacı
Bu ders öğrencilerin, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedenlerini, iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunmaya yönelik bilgi ve beceri edinerek iş yerinde güvenlik önlemlerini tespit edebilmesini, işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı konusunda bilgi edinerek iş yerindeki uygulamalarla değerlendirilebilmesini amaçlar.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri | |
Uzmanlık / Alan Dersleri | |
Destek Dersleri | X |
Aktarılabilir Beceri Dersleri | |
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri |
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Program Yeterlilikleri | Düzey |
---|---|---|
P17 | Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak için karşılaşılan sorunlarının çözümünde İSG ile ilgili bilgiler ile uygun yöntem ve araçları seçer ve kullanır. | 5 |
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: | |||
---|---|---|---|
No | Öğrenme Çıktıları | Prog. Yet. İlişkisi | Ölçme Yöntemi ** |
Ö1 | İş sağlığı ve güvenliği kavramını bütün olarak açıklayabilme | P.17.1 | 1 |
Ö2 | İş ile insan sağlığı arasındaki etkileşimleri kavrayabilme | P.17.2 | 1 |
Ö3 | İş ve sağlık İlişkilerinde işyeri ortamı faktörlerini tanımlayabilme | P.17.3 | 1 |
Ö4 | İş ile ilgili hastalıkların neler olduğunu, nasıl ortaya çıktığını ve etkilerini bilme | P.17.4 | 1 |
Ö5 | İş ile ilgili hastalıklar ve meslek hastalıklarını önlemek için alınacak tedbirleri açıklayabilme | P.17.5 | 1 |
Ö6 | Çalışma ortamlarındaki risk etmenlerini belirleyip analiz ederek alınacak önlemleri açıklayabilme | P.17.6 | 1 |
Ö7 | Kaza oluşum teorilerini kavrayabilme ve risk değerlendirmesi standartlarını açıklayabilme | P.17.7 | 1 |
Ö8 | İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat ve hukuksal sorumlulukları bilme | P.17.8 | 1 |
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7 |
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta | Konu |
---|---|
1 | Giriş Ve Genel Bilgilendirme |
2 | İşçi Sağlığı Ve Güvenliği Hakkında Temel Kavramlar Ve Tarihçe |
3 | İş Güvenliği Uzmanı Görev Yetki Ve Sorumlulukları |
4 | İşyeri Hekimi Görev Yetki Ve Sorumlulukları |
5 | Risk, Tehlike, Birincil, İkincil Ve Üçüncül Koruma Kavramları |
6 | Risk, Tehlike, Birincil, İkincil Ve Üçüncül Koruma Kavramları |
7 | Ara Sınav |
8 | İş Kazalarının Değerlendirilmesi |
9 | Meslek Hastalıklarının Değerlendirilmesi |
10 | Yapı Sektöründe İş Sağlığı Ve Güvenliği |
11 | İşyerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Uygulamaları |
12 | Biyolojik Ve Kimyasal Risk Faktörleri |
13 | Fiziksel Ve Psikososyal Risk Faktörleri |
14 | İşyerlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Organizasyonu Ve Yönetim Sistemleri |
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar | Altınel, H. (2015). İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Detay Yayıncılık |
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları | Sayısı | Katkı (%) |
---|---|---|
Devam | - | - |
Uygulama | - | - |
Derse Özgü Staj (Varsa) | - | - |
Ödev | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Seminer | - | - |
Dinleme | - | - |
Ara Sınavlar | 1 | 40 (%) |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 60 (%) |
Toplam | 100 (%) |
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Hafta Sayısı ve Saati | 12 | 2 | 24 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Atölye | 0 | 0 | 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 15 | 15 |
Diğer | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü: | 64 | ||
Toplam Yük / 30 | 2,13 | ||
Dersin AKTS Kredisi: | 2 |
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Öğrenme Çıktıları | P17 |
---|---|---|
Ö1 | İş sağlığı ve güvenliği kavramını bütün olarak açıklayabilme | 5 |
Ö2 | İş ile insan sağlığı arasındaki etkileşimleri kavrayabilme | 5 |
Ö3 | İş ve sağlık İlişkilerinde işyeri ortamı faktörlerini tanımlayabilme | 5 |
Ö4 | İş ile ilgili hastalıkların neler olduğunu, nasıl ortaya çıktığını ve etkilerini bilme | 5 |
Ö5 | İş ile ilgili hastalıklar ve meslek hastalıklarını önlemek için alınacak tedbirleri açıklayabilme | 5 |
Ö6 | Çalışma ortamlarındaki risk etmenlerini belirleyip analiz ederek alınacak önlemleri açıklayabilme | 5 |
Ö7 | Kaza oluşum teorilerini kavrayabilme ve risk değerlendirmesi standartlarını açıklayabilme | 5 |
Ö8 | İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat ve hukuksal sorumlulukları bilme | 5 |