Beslenme ve Diyetetik
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Dönem | Yarıyıl | T+U+L | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
99500003 | Mikrobiyoloji | 1 | Bahar | 2 | 2+0+0 | 3 | 3 |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Düzeyi | Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey) |
Dersin Dili | Türkçe |
Yöntem ve Teknikler | - |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze |
Ön Koşullar | - |
Dersin Koordinatörü | - |
Dersi Veren(ler) | Dr. Öğr. Üyesi Semih TOKAK |
Yardımcı(lar) | - |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı | Oda No. | E-Posta Adresi | Dahili | Görüşme Saatleri |
---|---|---|---|---|
Dr. Öğr. Üyesi Semih TOKAK | - | [email protected] |
Dersin İçeriği
Bakteriler, virüsler, viroidler, prionlar, maya ve küf gibi mikroorganizmaların morfolojileri, genetikleri, üremeleri ve hastalık oluşturma özellikleri üzerine detaylı bilgiler.
Dersin Amacı
Dersin temel amacı,mikroorganizma sınıflandırılması,alt grup ve özelliklerinin,üreme koşullarını ve öğrenmek
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri | |
Uzmanlık / Alan Dersleri | |
Destek Dersleri | X |
Aktarılabilir Beceri Dersleri | |
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri |
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Program Yeterlilikleri | Düzey |
---|---|---|
P2 | Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi | 4 |
P5 | Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders almış olması | 4 |
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: | |||
---|---|---|---|
No | Öğrenme Çıktıları | Prog. Yet. İlişkisi | Ölçme Yöntemi ** |
Ö1 | Gıdalardaki olası riskleri listeleyebilme | P.2.2 | 1 |
Ö2 | Alan dışı derslere dair terminolojiyi bilme | P.5.1 | 1 |
Ö3 | Alan dışı bilgileri özümseme | P.5.2 | 1 |
Ö4 | Alan dışı derslerde edinilen bilgileri birlikte kullanabilme | P.5.5 | 1 |
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7 |
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta | Konu |
---|---|
1 | Mikrobiyolojinin tanımı, tarihçesi ve önemi |
2 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi |
3 | Bakterilerin morfolojik, fizyolojik özellikleri |
4 | Bakterilerin üretildiği ortamlar |
5 | Bakteri enfeksiyonunu patogenezi |
6 | Normal ve patojen mikrobiyal flora |
7 | Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri |
8 | Ara sınav |
9 | İmmünolojinin tanımı, antijen kavramı |
10 | İmmün sistem hücreleri ve organları, İmmünglobulinler (Antikorlar) |
11 | Aktif ve pasif immünizasyon |
12 | Aşırı Duyarlılık Reaksiyonları |
13 | Genel mikoloji ve tıbbi önemi olan mantar enfeksiyonları |
14 | Genel viroloji ve tıbbi önemi olan viral enfeksiyonlar |
15 | Genel parazitoloji ve tıbbi önemi olan paraziter enfeksiyonlar |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar | Tıbbi Mikrobiyoloji. Brooks GF, Butel JS, Morse SA. Jawetz, Melnick ve Adelberg. Nobel Tıp Kitabevleri.Ankara.2010. |
Tıbbi Mikrobiyoloji Labaratuvar Eğitim Kitabı.Günalp A,Yılmaz YA,Pınar A.Hacettepe Üniversitesi Yayınları.Ankara.2003. |
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları | Sayısı | Katkı (%) |
---|---|---|
Devam | - | - |
Uygulama | - | - |
Derse Özgü Staj (Varsa) | - | - |
Ödev | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Seminer | - | - |
Dinleme | - | - |
Ara Sınavlar | 1 | 40 (%) |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 60 (%) |
Toplam | 100 (%) |
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Hafta Sayısı ve Saati | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) | 16 | 1 | 16 |
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Atölye | 0 | 0 | 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 22 | 22 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü: | 90 | ||
Toplam Yük / 30 | 3 | ||
Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Öğrenme Çıktıları | P2 | P5 |
---|---|---|---|
Ö1 | Gıdalardaki olası riskleri listeleyebilme | 5 | - |
Ö2 | Alan dışı derslere dair terminolojiyi bilme | - | 4 |
Ö3 | Alan dışı bilgileri özümseme | - | 4 |
Ö4 | Alan dışı derslerde edinilen bilgileri birlikte kullanabilme | - | 4 |