İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu Ders Adı Yıl Dönem Yarıyıl T+U+L Kredi AKTS
99500003 Mikrobiyoloji 1 Bahar 2 2+0+0 3 3
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Düzeyi Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey)
Dersin Dili Türkçe
Yöntem ve Teknikler -
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Ön Koşullar -
Dersin Koordinatörü -
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Semih TOKAK
Yardımcı(lar) -
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı Oda No. E-Posta Adresi Dahili Görüşme Saatleri
Dr. Öğr. Üyesi Semih TOKAK - [email protected]
Dersin İçeriği
Bakteriler, virüsler, viroidler, prionlar, maya ve küf gibi mikroorganizmaların morfolojileri, genetikleri, üremeleri ve hastalık oluşturma özellikleri üzerine detaylı bilgiler.
Dersin Amacı
Dersin temel amacı,mikroorganizma sınıflandırılması,alt grup ve özelliklerinin,üreme koşullarını ve öğrenmek
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri
Uzmanlık / Alan Dersleri
Destek Dersleri X
Aktarılabilir Beceri Dersleri
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Program Yeterlilikleri Düzey
P2 Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi 4
P5 Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders almış olması 4
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
No Öğrenme Çıktıları Prog. Yet. İlişkisi Ölçme Yöntemi **
Ö1 Gıdalardaki olası riskleri listeleyebilme P.2.2 1
Ö2 Alan dışı derslere dair terminolojiyi bilme P.5.1 1
Ö3 Alan dışı bilgileri özümseme P.5.2 1
Ö4 Alan dışı derslerde edinilen bilgileri birlikte kullanabilme P.5.5 1
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta Konu
1 Mikrobiyolojinin tanımı, tarihçesi ve önemi
2 Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi
3 Bakterilerin morfolojik, fizyolojik özellikleri
4 Bakterilerin üretildiği ortamlar
5 Bakteri enfeksiyonunu patogenezi
6 Normal ve patojen mikrobiyal flora
7 Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri
8 Ara sınav
9 İmmünolojinin tanımı, antijen kavramı
10 İmmün sistem hücreleri ve organları, İmmünglobulinler (Antikorlar)
11 Aktif ve pasif immünizasyon
12 Aşırı Duyarlılık Reaksiyonları
13 Genel mikoloji ve tıbbi önemi olan mantar enfeksiyonları
14 Genel viroloji ve tıbbi önemi olan viral enfeksiyonlar
15 Genel parazitoloji ve tıbbi önemi olan paraziter enfeksiyonlar
16 Final sınavı
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar Tıbbi Mikrobiyoloji. Brooks GF, Butel JS, Morse SA. Jawetz, Melnick ve Adelberg. Nobel Tıp Kitabevleri.Ankara.2010.
Tıbbi Mikrobiyoloji Labaratuvar Eğitim Kitabı.Günalp A,Yılmaz YA,Pınar A.Hacettepe Üniversitesi Yayınları.Ankara.2003.
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı (%)
Devam - -
Uygulama - -
Derse Özgü Staj (Varsa) - -
Ödev - -
Sunum - -
Projeler - -
Seminer - -
Dinleme - -
Ara Sınavlar 1 40 (%)
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 60 (%)
Toplam 100 (%)
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik Sayı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Hafta Sayısı ve Saati 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) 16 1 16
Ara Sınav 1 20 20
Kısa Sınav 0 0 0
Ödev 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Proje 0 0 0
Atölye 0 0 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Dönem Sonu Sınavı 1 22 22
Diğer 0 0 0
Toplam İş Yükü: 90
Toplam Yük / 30 3
Dersin AKTS Kredisi: 3
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Öğrenme Çıktıları P2 P5
Ö1 Gıdalardaki olası riskleri listeleyebilme 5 -
Ö2 Alan dışı derslere dair terminolojiyi bilme - 4
Ö3 Alan dışı bilgileri özümseme - 4
Ö4 Alan dışı derslerde edinilen bilgileri birlikte kullanabilme - 4