Beslenme ve Diyetetik
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Dönem | Yarıyıl | T+U+L | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
99500002 | Tıbbi Biyokimya | 2 | Güz | 3 | 2+0+0 | 3 | 3 |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Düzeyi | Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey) |
Dersin Dili | Türkçe |
Yöntem ve Teknikler | - |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze |
Ön Koşullar | - |
Dersin Koordinatörü | - |
Dersi Veren(ler) | Dr. Öğr. Üyesi Levent SARIYILDIZ |
Yardımcı(lar) | - |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı | Oda No. | E-Posta Adresi | Dahili | Görüşme Saatleri |
---|---|---|---|---|
Dr. Öğr. Üyesi Levent SARIYILDIZ | - | [email protected] |
Dersin İçeriği
Karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler, enzimler, hormonlar, su ve mineral metabolizması.
Dersin Amacı
Canlı hücrelerin kimyasal yapıtaşları ve bunların geçirdiği reaksiyon ve olayların tam olarak moleküler düzeyde anlatılması amaçlanır. Bu amaca ulaşmak için, biyokimya hücrelerde bulunan çok sayıdaki molekülleri izole etmeye, bunların yapılarını belirlemeye ve fonksiyonlarını analize çalışmıştır. Biokimyasal çalışmalar, sağlık ve hastalığa ilişkin pek çok konuyu aydınlatmayı sağlamıştır.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri | |
Uzmanlık / Alan Dersleri | |
Destek Dersleri | X |
Aktarılabilir Beceri Dersleri | |
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri |
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Program Yeterlilikleri | Düzey |
---|---|---|
P1 | Temel sağlık alanı ve ilgili meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kendi alanlarında kullanabilme becerisi | 5 |
P2 | Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi | 5 |
P3 | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözme becerisi | 5 |
P10 | Alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkında olma | 5 |
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: | |||
---|---|---|---|
No | Öğrenme Çıktıları | Prog. Yet. İlişkisi | Ölçme Yöntemi ** |
Ö1 | Besin ve beslenme kavramlarını açıklayabilme | P.1.1 | 1 |
Ö2 | Besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklayabilme | P.1.2 | 1 |
Ö3 | Beslenmenin önemi ve beslenme sorunlarının nedenlerini açıklayabilme | P.2.1 | 1 |
Ö4 | Beslenme yetersizliği sorunlarını örneklendirebilme | P.3.1 | 1 |
Ö5 | Besin öğesi alımındaki yetersizlik ve dengesizlik sonucunda oluşabilecek klinik belirtileri analiz edebilme | P.3.5 | 1 |
Ö6 | Besin ögesi eksiklikleri ile ilişkili olası sağlık problemlerini bilme | P.10.1 | 1 |
Ö7 | Beslenme yetersizliği sorunlarını örneklendirebilme | P.10.2 | 1 |
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7 |
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta | Konu |
---|---|
1 | Biyokimyaya giriş |
2 | Su ve elektrolit metabolizması |
3 | Proteinler , aminoasitler |
4 | Enzimler |
5 | Karbonhidratlar |
6 | Lipitler |
7 | Nükleik asitler ve protein sentezi |
8 | Hormonlar |
9 | Steroid hormonlar |
10 | Karbonhidrat, Lipit, Protein metabolizması |
11 | Sindirim ve emilim biyokimyası |
12 | Vitamin ve mineral biyokimyası |
13 | Karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri |
14 | Test seçimi, numune alma yöntemleri |
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar | Adam B, Yiğitoğlu M.R. Tıbbi Biyokimya.Nobel Tıp Kitabevi, 2012. |
Kolancı Ç.Temel ve Klinik Biyokimya. İstanbul Medikal Yayıncılık,2010. | |
Stryer L(1988). Biochemistry. 3rd edition. New York: Freeman and Company |
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları | Sayısı | Katkı (%) |
---|---|---|
Devam | - | - |
Uygulama | - | - |
Derse Özgü Staj (Varsa) | - | - |
Ödev | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Seminer | - | - |
Dinleme | - | - |
Ara Sınavlar | 1 | 40 (%) |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 60 (%) |
Toplam | 100 (%) |
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Hafta Sayısı ve Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Atölye | 0 | 0 | 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Dönem Sonu Sınavı | 0 | 0 | 0 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü: | 90 | ||
Toplam Yük / 30 | 3 | ||
Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Öğrenme Çıktıları | P1 | P2 | P3 | P10 |
---|---|---|---|---|---|
Ö1 | Besin ve beslenme kavramlarını açıklayabilme | 5 | 4 | 5 | 4 |
Ö2 | Besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklayabilme | 4 | 4 | 5 | 5 |
Ö3 | Beslenmenin önemi ve beslenme sorunlarının nedenlerini açıklayabilme | 5 | 5 | 5 | 5 |
Ö4 | Beslenme yetersizliği sorunlarını örneklendirebilme | 5 | 4 | 4 | 5 |
Ö5 | Besin öğesi alımındaki yetersizlik ve dengesizlik sonucunda oluşabilecek klinik belirtileri analiz edebilme | 5 | 4 | 5 | 5 |
Ö6 | Besin ögesi eksiklikleri ile ilişkili olası sağlık problemlerini bilme | 4 | 4 | 5 | 4 |
Ö7 | Beslenme yetersizliği sorunlarını örneklendirebilme | 4 | 5 | 4 | 5 |