İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu Ders Adı Yıl Dönem Yarıyıl T+U+L Kredi AKTS
02180029 Klinik Beslenme Çocuk Uygulaması II 4 Bahar 8 0+7+0 8 8
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Düzeyi Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey)
Dersin Dili Türkçe
Yöntem ve Teknikler Öğrencilerin mesleki tecrübe kazanabilmesi için sahadaki sorumlu amirlerinin kontrolünde, farklı kurumlarda uygulama gerçekleştirmesi.
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Ön Koşullar Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme I (02150015), Anne ve Çocuk Beslenmesi (02150017), Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme II (02160019) ve Çocuk Hastalıklarında Beslenme (02160022) derslerini almış olmak.
Dersin Koordinatörü -
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Nurhan ÜNÜSAN
Yardımcı(lar) -
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı Oda No. E-Posta Adresi Dahili Görüşme Saatleri
Prof. Dr. Nurhan ÜNÜSAN B-Z30 [email protected] 7415
Dersin İçeriği
Çeşitli ilaç ve ilaç grupları ile besin ve besin ögeleri arasındaki etkileşimler; İlaç tedavisinin beslenme durumuna etkisi; ilaçlar ile karbonhidrat, protein, lipit, vitamin ve mineraller arasındaki etkileşimler. Bebeklik, çocukluk çağı besin ilaç etkileşimleri, gebelik ve emziklilik döneminde besin ilaç etkileşimleri, yaşlılarda besin ilaç etkileşimleri
Dersin Amacı
Klinikte kullanılan ilaç grupları ile besin, besin ögesi etkileşimlerini öğretmek ve tıbbi medikasyona göre diyet planlamayı sağlamak. Farklı gruplara özel ilaç kullanımı ve uygulamaları ile besin etkileşimlerini öğrenmek.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık / Alan Dersleri
Destek Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Program Yeterlilikleri Düzey
P1 Temel sağlık alanı ve ilgili meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kendi alanlarında kullanabilme becerisi 3
P10 Alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkında olma 2
P11 Mesleki etik ve sorumluluk bilinci 4
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
No Öğrenme Çıktıları Prog. Yet. İlişkisi Ölçme Yöntemi **
Ö1 Diyetisyenlik mesleğinin çalışma alanlarını edindiği bilgiler dahilinde değerlendirebilme P.1.6 6,7
Ö2 Diyetisyenin farklı alanlarda yetki ve görev tanımlarını açıklayabilme P.4.1 6,7
Ö3 Halk sağlığı alanında çalışan sağlık profesyonelleri ile birlikte çalışabilme beceri ve yeteneği ile ekip çalışması becerisi kazanabilme P.4.2 6,7
Ö4 Saha çalışması sırasında ortaya çıkan sorunları analiz edebilme P.4.4 6,7
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta Konu
1 Klinik uygulama ve oryantasyon
2 Klinik uygulama ve vaka çalışması
3 Klinik uygulama ve vaka çalışması
4 Klinik uygulama ve vaka çalışması
5 Klinik uygulama ve vaka çalışması
6 Klinik uygulama ve vaka çalışması
7 Ara sınav
8 Klinik uygulama ve vaka çalışması
9 Klinik uygulama ve vaka çalışması
10 Klinik uygulama ve vaka çalışması
11 Klinik uygulama ve vaka çalışması
12 Klinik uygulama ve vaka çalışması
13 Klinik uygulama ve vaka çalışması
14 Klinik uygulama ve vaka çalışması
15 Final
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar Ders notları
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı (%)
Devam - -
Uygulama - -
Derse Özgü Staj (Varsa) - -
Ödev - -
Sunum - -
Projeler - -
Seminer - -
Dinleme - -
Ara Sınavlar - -
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 100 (%)
Toplam 100 (%)
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik Sayı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Hafta Sayısı ve Saati 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) 10 10 100
Ara Sınav 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Ödev 0 0 0
Uygulama 14 7 98
Laboratuvar 0 0 0
Proje 0 0 0
Atölye 0 0 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Dönem Sonu Sınavı 1 30 30
Diğer 0 0 0
Toplam İş Yükü: 228
Toplam Yük / 30 7,60
Dersin AKTS Kredisi: 8
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Öğrenme Çıktıları P1 P4
Ö1 Diyetisyenlik mesleğinin çalışma alanlarını edindiği bilgiler dahilinde değerlendirebilme 3 -
Ö2 Diyetisyenin farklı alanlarda yetki ve görev tanımlarını açıklayabilme - 4
Ö3 Halk sağlığı alanında çalışan sağlık profesyonelleri ile birlikte çalışabilme beceri ve yeteneği ile ekip çalışması becerisi kazanabilme - 4
Ö4 Saha çalışması sırasında ortaya çıkan sorunları analiz edebilme - 4