İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu Ders Adı Yıl Dönem Yarıyıl T+U+L Kredi AKTS
02161050 Mikrobiyota ve Sağlık 3 Bahar 6 2+0+0 5 5
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Düzeyi Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey)
Dersin Dili Türkçe
Yöntem ve Teknikler -
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Ön Koşullar -
Dersin Koordinatörü -
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Nurhan ÜNÜSAN
Yardımcı(lar) -
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı Oda No. E-Posta Adresi Dahili Görüşme Saatleri
Prof. Dr. Nurhan ÜNÜSAN B-Z30 [email protected] 7415
Dersin İçeriği
Beslenme ve mikrobiyota ilişkisi, sağlıklı mikrobiyota ve hastalıklar ile mikrobiyota ilişkisi, erişkin mikrobiyota ve çocukluk dönemi mikrobiyotanın özellikleri.
Dersin Amacı
Beslenme ve mikrobiyota ilişkinin değerlendirilmesi, sağlıklı mikrobiyota ve hastalıklar ile mikrobiyota arasındaki ilişkinin kavranması amaçlanmaktadır.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri
Uzmanlık / Alan Dersleri
Destek Dersleri X
Aktarılabilir Beceri Dersleri
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Program Yeterlilikleri Düzey
P1 Temel sağlık alanı ve ilgili meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kendi alanlarında kullanabilme becerisi 3
P2 Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi 2
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
No Öğrenme Çıktıları Prog. Yet. İlişkisi Ölçme Yöntemi **
Ö1 Ulusal ya da uluslararası besin yetersizliği sonucu görülecek problemleri analiz edebilme P.1.4 1
Ö2 Beslenmenin önemi ve beslenme sorunlarının nedenlerini açıklayabilme P.2.1 1
Ö3 Beslenme ve diyetetik bilim dalının insan sağlığı üzerindeki etkilerini açıklayabilme P.11.1 1
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta Konu
1 Mikrobiyota Hakkında Genel Bilgiler
2 Sağlıklı Mikrobiyota
3 İmmün Sistemin Mikrobiyota ile İlişkisi
4 Mikrobiyota ve İlişkili Hastalıklar
5 Mikrobiyota ve İlişkili Hastalıklar
6 Obezite Mikrobiyota İlişkisi
7 Vize
8 Anne Sütü ve Ek Gıdalaırın Mikrobiyota' ya Etkisi
9 Fonksiyonel Besinler ve Mikrobiyota
10 Vitaminlerin Mikrobiyotaya Etkisi
11 Minerallerin Mikrobiyotaya Etkisi
12 Probiyotiklerin Bağırsak Mikrobiyotasına Etkisi
13 Mikrobiyota alanında güncel yaklaşımlar: Fekal transplantasyon
14 Final
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar Mikrobiyota,Ed Yong
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı (%)
Devam - -
Uygulama - -
Derse Özgü Staj (Varsa) - -
Ödev - -
Sunum - -
Projeler - -
Seminer - -
Dinleme - -
Ara Sınavlar 1 40 (%)
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 60 (%)
Toplam 100 (%)
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik Sayı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Hafta Sayısı ve Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) 14 2 28
Ara Sınav 1 35 35
Kısa Sınav 0 0 0
Ödev 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Proje 0 0 0
Atölye 0 0 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Dönem Sonu Sınavı 1 45 45
Diğer 0 0 0
Toplam İş Yükü: 136
Toplam Yük / 30 4,53
Dersin AKTS Kredisi: 5
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Öğrenme Çıktıları P1 P2 P11
Ö1 Ulusal ya da uluslararası besin yetersizliği sonucu görülecek problemleri analiz edebilme 3 - 1
Ö2 Beslenmenin önemi ve beslenme sorunlarının nedenlerini açıklayabilme - 3 -
Ö3 Beslenme ve diyetetik bilim dalının insan sağlığı üzerindeki etkilerini açıklayabilme - 3 -