İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu Ders Adı Yıl Dönem Yarıyıl T+U+L Kredi AKTS
02161049 Sporcu Beslenmesi 3 Bahar 6 2+0+0 5 5
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Düzeyi Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey)
Dersin Dili Türkçe
Yöntem ve Teknikler -
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Ön Koşullar -
Dersin Koordinatörü -
Dersi Veren(ler) Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER
Yardımcı(lar) -
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı Oda No. E-Posta Adresi Dahili Görüşme Saatleri
Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER - [email protected]
Dersin İçeriği
Sporda beslenme, enerji gereksiniminin önemi, enerji gereksinimi ve oluşumu, karbonhidratlar, proteinler ve yağlar, vitamin ve mineraller, ergojenik yardımcılar, sporcularda kilo sorunları ve yeme davranışı bozuklukları, müsabaka ve beslenme ilkeleri
Dersin Amacı
Sporcu beslenmesinin temel kavramlarını, besin ögelerinin organizmadaki görevlerini ve spordaki önemlerini, spor türlerine bağlı farklı enerji kazanım yollarını, antrenman ve müsabaka beslenmesinin ilkelerini açıklamaktır.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri
Uzmanlık / Alan Dersleri X
Destek Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Program Yeterlilikleri Düzey
P1 Temel sağlık alanı ve ilgili meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kendi alanlarında kullanabilme becerisi 3
P2 Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi 3
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
No Öğrenme Çıktıları Prog. Yet. İlişkisi Ölçme Yöntemi **
Ö1 Besin ve beslenme kavramlarını açıklayabilme P.1.1 1
Ö2 Farklı gruplara beslenme eğitimi uygulayabilme P.1.3 1
Ö3 Beslenmenin önemi ve beslenme sorunlarının nedenlerini açıklayabilme P.2.1 1
Ö4 Beslenme yetersizliği sorunlarını örneklendirebilme P.3.1 1
Ö5 Diyetisyenin farklı alanlarda yetki ve görev tanımlarını açıklayabilme P.4.1 1
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta Konu
1 Beslenme: tanımlar ve kavramlar
2 Sporda beslenmenin yeri ve önemi
3 Tarihi süreç içerisinde beslenme ve önemi
4 Sporda enerji gereksinimi ve enerji oluşumu
5 Karbonhidratlar ve sporcu beslenmesi
6 Proteinler ve sporcu beslenmesi
7 Vize
8 Yağlar ve sporcu beslenmesi
9 Mineraller ve sporcu beslenmesi
10 Vitaminler ve sporcu beslenmesi
11 Sporda sıvı gereksinimi, Besinsel ergojenik yardımcılar ve doping
12 Sporcularda Kilo Sorunları ve Yeme Bozukluğu Davranışları
13 Müsabaka öncesi, esnası ve sonrası beslenme ilkeleri
14 Final Sınavı
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara 2004
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı (%)
Devam - -
Uygulama - -
Derse Özgü Staj (Varsa) - -
Ödev - -
Sunum - -
Projeler - -
Seminer - -
Dinleme - -
Ara Sınavlar 1 40 (%)
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 60 (%)
Toplam 100 (%)
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik Sayı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Hafta Sayısı ve Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) 15 5 75
Ara Sınav 1 20 20
Kısa Sınav 0 0 0
Ödev 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Proje 0 0 0
Atölye 0 0 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Dönem Sonu Sınavı 1 30 30
Diğer 0 0 0
Toplam İş Yükü: 153
Toplam Yük / 30 5,10
Dersin AKTS Kredisi: 5
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Öğrenme Çıktıları P1 P2 P3 P4
Ö1 Besin ve beslenme kavramlarını açıklayabilme 3 - - -
Ö2 Farklı gruplara beslenme eğitimi uygulayabilme 3 - - -
Ö3 Beslenmenin önemi ve beslenme sorunlarının nedenlerini açıklayabilme - 2 - -
Ö4 Beslenme yetersizliği sorunlarını örneklendirebilme - 3 3 -
Ö5 Diyetisyenin farklı alanlarda yetki ve görev tanımlarını açıklayabilme 3 - 3 3