Beslenme ve Diyetetik
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Dönem | Yarıyıl | T+U+L | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
02151047 | Sağlık Sosyolojisi | 3 | Güz | 5 | 2+0+0 | 5 | 5 |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Düzeyi | Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey) |
Dersin Dili | Türkçe |
Yöntem ve Teknikler | - |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze |
Ön Koşullar | - |
Dersin Koordinatörü | - |
Dersi Veren(ler) | Prof. Dr. Nurhan ÜNÜSAN |
Yardımcı(lar) | - |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı | Oda No. | E-Posta Adresi | Dahili | Görüşme Saatleri |
---|---|---|---|---|
Prof. Dr. Nurhan ÜNÜSAN | - | [email protected] |
Dersin İçeriği
Sağlık ve hastalığın sosyal yönleri, sağlığın sosyal belirleyicileri, eşitsizlik yaratan etkenler, sağlık, kırsal kesim ve yoksulluk, hasta olmaya ilişkin halk inanışları ve tedavi yöntemleri
Dersin Amacı
Dersin temel amacı, öğrencilere sağlık-hastalık arasındaki ilişkiyi kavratmak ve hastalık sağlık durumları hakkında öğrencilere sosyal bir vizyon kazandırmaktır.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri | |
Uzmanlık / Alan Dersleri | |
Destek Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri | X |
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | X |
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Program Yeterlilikleri | Düzey |
---|---|---|
P10 | Alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkında olma | 3 |
P12 | Bireyin genel kültürüne katkı sağlayan alan dışı en az iki farklı ders arasında bağlantı kurarak ifade edebilme | 3 |
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: | |||
---|---|---|---|
No | Öğrenme Çıktıları | Prog. Yet. İlişkisi | Ölçme Yöntemi ** |
Ö1 | Diyetisyenin farklı alanlarda yetki ve görev tanımlarını açıklayabilme | P.4.1 | 1 |
Ö2 | Farklı disiplinlerle iş birliğini organize edebilme | P.12.4 | 1 |
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7 |
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta | Konu |
---|---|
1 | Dersin tanıtımı, içeriği ve işlenişi ile ilgili bilgi verme |
2 | Neden Sağlık Sosyolojisi: Tıp Hastalık ve toplum bağlantısı |
3 | Sosyoloji nedir? Konusu ve çalışma alanları, dalları ve sosyolojik bakış açısı |
4 | Sağlık sosyolojisinin ortay çıkışına neden olan faktörler |
5 | Sosyolojinin sağlık sosyolojisi ile ilgili temel kavramları I |
6 | Sosyolojinin sağlık sosyolojisi ile ilgili temel kavramları II |
7 | Hastalığın tarihçesi: Tıp ve Hastalığın Antik Yunan'dan gelen mirası, Orta çağ'da değişen bakış |
8 | Vize |
9 | İki Farklı Hastalık tanımı ve sosyolojik nedenler |
10 | Hastalık-toplum bağlantısı ve temel sosyal kabullenmeler ve Hasta olma sürecinin sosyal çerçevesi |
11 | Hastalığın gizil işlevleri |
12 | Sağlık ve hastalığı etkileyen sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik faktörler |
13 | Toplumsal cinsiyet-şiddet- sağlık bağlantısı ve tıp personelinin rolü |
14 | Final |
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar | Cevizci, A. (2000) İlkçağ Felsefesi Tarihi, Asa yay., |
Kevin White.An Introduction to the Sociology of Health and Illness,2017. | |
Nazlı, A. Hastalık ve Hasta Bedenin Sosyal İnşası:Meme Kanseri Örneği, Güven ktb. 2008, İzmir. | |
Türkiye'nin Sağlık Sistemi, Sezgin Kızılçelik, Saray Ktb., 1996, Sağlık Sosyolojisi. |
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları | Sayısı | Katkı (%) |
---|---|---|
Devam | - | - |
Uygulama | - | - |
Derse Özgü Staj (Varsa) | - | - |
Ödev | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Seminer | - | - |
Dinleme | - | - |
Ara Sınavlar | 1 | 40 (%) |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 60 (%) |
Toplam | 100 (%) |
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Hafta Sayısı ve Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav | 1 | 30 | 30 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Atölye | 0 | 0 | 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 40 | 40 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü: | 140 | ||
Toplam Yük / 30 | 4,67 | ||
Dersin AKTS Kredisi: | 5 |
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Öğrenme Çıktıları | P4 | P12 |
---|---|---|---|
Ö1 | Diyetisyenin farklı alanlarda yetki ve görev tanımlarını açıklayabilme | 3 | - |
Ö2 | Farklı disiplinlerle iş birliğini organize edebilme | - | 3 |