Beslenme ve Diyetetik
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Dönem | Yarıyıl | T+U+L | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
02151045 | Fonksiyonel Besinler | 3 | Güz | 5 | 2+0+0 | 5 | 5 |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Düzeyi | Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey) |
Dersin Dili | Türkçe |
Yöntem ve Teknikler | - |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze |
Ön Koşullar | - |
Dersin Koordinatörü | - |
Dersi Veren(ler) | Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU |
Yardımcı(lar) | - |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı | Oda No. | E-Posta Adresi | Dahili | Görüşme Saatleri |
---|---|---|---|---|
Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU | B-Z29 | [email protected] | 7967 |
Dersin İçeriği
Fonksiyonel besinlerin tanımı ve tarihçesi, biyoaktif karbonhidratlar, biyoaktif peptidler,biyoaktif lipidler, biyoaktif polifenoller ve karotenoidler, spesifik fonksiyonel besinlere giriş, çay, kahve ve kakao, meyve ve sebzeler, süt ve ürünleri, tahıllar, diğer fonksiyonel besinler ve fonksiyonel besinlerin sağlığa etkileri.
Dersin Amacı
Dersin temel amacı öğrencilerin besin ve beslenme alanında güncel bir akım olan fonksiyonel gıdalar ve sağlığa olan etkileri hakkında temel bilgi ve beceri sahibi olmasını sağlamak
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri | |
Uzmanlık / Alan Dersleri | X |
Destek Dersleri | X |
Aktarılabilir Beceri Dersleri | |
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri |
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Program Yeterlilikleri | Düzey |
---|---|---|
P1 | Temel sağlık alanı ve ilgili meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kendi alanlarında kullanabilme becerisi | 4 |
P2 | Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi | 3 |
P3 | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözme becerisi | 3 |
P5 | Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders almış olması | 5 |
P7 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi, en az bir yabancı dil bilgisi | 3 |
P10 | Alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkında olma | 3 |
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: | |||
---|---|---|---|
No | Öğrenme Çıktıları | Prog. Yet. İlişkisi | Ölçme Yöntemi ** |
Ö1 | Besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklayabilme | P.1.2 | 1 |
Ö2 | Beslenmenin önemi ve beslenme sorunlarının nedenlerini açıklayabilme | P.2.1 | 1 |
Ö3 | Besin öğesi alımındaki yetersizlik ve dengesizlik sonucunda oluşabilecek klinik belirtileri analiz edebilme | P.3.5 | 1 |
Ö4 | Güncel literatür taraması yapabilme | P.5.3 | 1 |
Ö5 | Farklı besin/besin gruplarının hastalıklarla sözlü veya yazılı olarak ilişkilendirme | P.7.4 | 1 |
Ö6 | Besin ögesi eksiklikleri ile ilişkili olası sağlık problemlerini bilme | P.10.1 | 1 |
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7 |
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta | Konu |
---|---|
1 | Fonksiyonel besinler hakkında genel bilgiler |
2 | Fonksiyonel besinlerin sınıflandırılmaları |
3 | Fonksiyoel besinlerin sağlık üzerine genel etkileri |
4 | Diyet lifleri |
5 | Karotenoidler |
6 | Antioksidanlar, fenolik bileşikler ve fitoöstrojenler |
7 | Vize |
8 | Bitkisel stanol ve steroller |
9 | Omega-3 yağ asitleri |
10 | Probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotikler |
11 | Fonksiyonel besin olarak farklı besinlerin değerlendirilmesi ve öğrenci sunumları |
12 | Fonksiyonel besin olarak farklı besinlerin değerlendirilmesi ve öğrenci sunumları |
13 | Fonksiyonel besin olarak farklı besinlerin değerlendirilmesi ve öğrenci sunumları |
14 | Genel tekrar |
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar | Boysan G. Fonksiyonel Besinler. Akademi yayınları, 2013 |
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları | Sayısı | Katkı (%) |
---|---|---|
Devam | - | - |
Uygulama | - | - |
Derse Özgü Staj (Varsa) | - | - |
Ödev | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Seminer | - | - |
Dinleme | - | - |
Ara Sınavlar | 1 | 40 (%) |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 60 (%) |
Toplam | 100 (%) |
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Hafta Sayısı ve Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Atölye | 0 | 0 | 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 1 | 15 | 15 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 25 | 25 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü: | 144 | ||
Toplam Yük / 30 | 4,80 | ||
Dersin AKTS Kredisi: | 5 |
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Öğrenme Çıktıları | P1 | P2 | P3 | P5 | P7 | P10 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ö1 | Besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklayabilme | 4 | - | - | - | - | - |
Ö2 | Beslenmenin önemi ve beslenme sorunlarının nedenlerini açıklayabilme | - | 3 | - | - | - | - |
Ö3 | Besin öğesi alımındaki yetersizlik ve dengesizlik sonucunda oluşabilecek klinik belirtileri analiz edebilme | - | - | 3 | - | - | - |
Ö4 | Güncel literatür taraması yapabilme | - | - | - | 4 | - | - |
Ö5 | Farklı besin/besin gruplarının hastalıklarla sözlü veya yazılı olarak ilişkilendirme | - | - | - | - | 4 | - |
Ö6 | Besin ögesi eksiklikleri ile ilişkili olası sağlık problemlerini bilme | - | - | - | - | - | 4 |