İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu Ders Adı Yıl Dönem Yarıyıl T+U+L Kredi AKTS
02151044 Özel Gruplarda Beslenme 3 Güz 5 2+0+0 5 5
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Düzeyi Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey)
Dersin Dili Türkçe
Yöntem ve Teknikler -
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Ön Koşullar -
Dersin Koordinatörü -
Dersi Veren(ler) Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER
Yardımcı(lar) -
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı Oda No. E-Posta Adresi Dahili Görüşme Saatleri
Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER - [email protected]
Dersin İçeriği
Yaşlı beslenmesi, işçi beslenmesi ve engelli bireylerde beslenme
Dersin Amacı
Beslenmeye dair özel yaklaşımlar gerektiren durumlarda beslenme ilkelerinin ve diyet planlamanın öğretilmesi
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık / Alan Dersleri
Destek Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Program Yeterlilikleri Düzey
P1 Temel sağlık alanı ve ilgili meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kendi alanlarında kullanabilme becerisi 3
P3 Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözme becerisi 3
P11 Mesleki etik ve sorumluluk bilinci 4
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
No Öğrenme Çıktıları Prog. Yet. İlişkisi Ölçme Yöntemi **
Ö1 Besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklayabilme P.1.2 1
Ö2 Besin ögesi eksiklikleri ile ilişkili olası sağlık problemlerini bilme P.10.1 1
Ö3 Beslenme ve diyetetik bilim dalının insan sağlığı üzerindeki etkilerini açıklayabilme P.11.1 1
Ö4 Farklı disiplinler arasındaki farkı bulabilme P.12.1 1
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta Konu
1 Özel grupların değerlendirilmesi, yaşlılık tanımı, önemi, fizyolojik değişiklikler
2 Yaşlılarda beslenme gereksinimleri, beslenmeye bağlı hastalıklar
3 Yaşlılarda beslenme ilkeleri (makro besin ögeleri, mikro besin ögeleri), sarkopeni
4 Engellilerde beslenmeye giriş, besin alımını güçleştiren faktörler, engelli bireylerde antropometrik ölçümler
5 Zihinsel engelli çocuklarda beslenme ilkeleri,gereksinimler, vücut ağırlığı dengesi, azalmış besin alımının nedenleri
6 İşçi beslenmesinde önemli ilkeler, gereksinimler
7 Vize
8 Cilt hastalıkları, etiyolojisi, beslenme ilkeleri
9 PMS ve menapozda beslenme, bireylerin gereksinimleri
10 Tiroid hastalıklarında beslenmeyi etkileyen faktörler, diyet ilkeleri
11 Adölesan dönem beslenmesi ve gereksinimleri
12 Uyku bozukluklarının etiyolojisi, diyet ilkeleri
13 Popüler diyetler,etkileri, kronobeslenme
14 Final
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar Baysal, A., Aksoy, M., Besler, T., Bozkurt, N., Keçecioğlu, S., Mercanlıgil, S., Merdol-Kutluay, T., Pekcan, G., Yıldız, E. (2011). Diyet El Kitabı (6.Baskı). Ankara: Hatiboğlu Yayınevi
Thompson, J. and Manore, M. Nutrition: An Applied Approach (2009)
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı (%)
Devam - -
Uygulama - -
Derse Özgü Staj (Varsa) - -
Ödev - -
Sunum - -
Projeler - -
Seminer - -
Dinleme - -
Ara Sınavlar 1 40 (%)
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 60 (%)
Toplam 100 (%)
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik Sayı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Hafta Sayısı ve Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) 8 8 64
Ara Sınav 1 25 25
Kısa Sınav 0 0 0
Ödev 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Proje 0 0 0
Atölye 0 0 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Dönem Sonu Sınavı 1 30 30
Diğer 0 0 0
Toplam İş Yükü: 147
Toplam Yük / 30 4,90
Dersin AKTS Kredisi: 5
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Öğrenme Çıktıları P1 P10 P11 P12
Ö1 Besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklayabilme 3 - - -
Ö2 Besin ögesi eksiklikleri ile ilişkili olası sağlık problemlerini bilme - 3 - -
Ö3 Beslenme ve diyetetik bilim dalının insan sağlığı üzerindeki etkilerini açıklayabilme - - 4 -
Ö4 Farklı disiplinler arasındaki farkı bulabilme - - - 4