Beslenme ve Diyetetik
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Dönem | Yarıyıl | T+U+L | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
02150018 | Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması | 3 | Güz | 5 | 2+0+0 | 3 | 3 |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Düzeyi | Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey) |
Dersin Dili | Türkçe |
Yöntem ve Teknikler | - |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze |
Ön Koşullar | - |
Dersin Koordinatörü | - |
Dersi Veren(ler) | Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER |
Yardımcı(lar) | - |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı | Oda No. | E-Posta Adresi | Dahili | Görüşme Saatleri |
---|---|---|---|---|
Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER | B-Z29 | [email protected] | 7663 |
Dersin İçeriği
Toplum beslenmesi, beslenme epidemiyolojisi, beslenme durumunun saptanması ve kullanılan yöntemler, altın standartlar, beslenmeye bağlı görülen sorunlar, besin tüketim araştırmaları, ekolojik etmenler, beslenme plan ve politikaları
Dersin Amacı
Dersin temel amacı, öğrencilere beslenme durumunu saptamayı, toplumda beslenme ile ilgili karşılaşılan sorunlar ve çözüm yöntemleri hakkında bilgi sahibi yapmaktır.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri | X |
Uzmanlık / Alan Dersleri | |
Destek Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri | |
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri |
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Program Yeterlilikleri | Düzey |
---|---|---|
P1 | Temel sağlık alanı ve ilgili meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kendi alanlarında kullanabilme becerisi | 3 |
P2 | Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi | 3 |
P9 | Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi | 2 |
P11 | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci | 2 |
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: | |||
---|---|---|---|
No | Öğrenme Çıktıları | Prog. Yet. İlişkisi | Ölçme Yöntemi ** |
Ö1 | Besin ve beslenme kavramlarını açıklayabilme | P.1.1 | 1 |
Ö2 | Besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklayabilme | P.1.2 | 1 |
Ö3 | Ulusal ya da uluslararası besin yetersizliği sonucu görülecek problemleri analiz edebilme | P.1.4 | 1 |
Ö4 | Toplum beslenmesinin önemini bilme ve sahada pratiğe dönüştürebilme | P.1.5 | 1 |
Ö5 | Diyetisyenlik mesleğinin çalışma alanlarını edindiği bilgiler dahilinde değerlendirebilme | P.1.6 | 1 |
Ö6 | Beslenmenin önemi ve beslenme sorunlarının nedenlerini açıklayabilme | P.2.1 | 1 |
Ö7 | Bireylerin beslenme durumunu saptarken kullanılan antropometrik ölçüm aletlerini kullanabilmek | P.3.4 | 1 |
Ö8 | Farklı yaş grubu ve farklı hastalıklara sahip bireylerin; enerji, makro ve mikro besin ögesi gereksinimlerini karşılaştırabilme | P.3.7 | 1 |
Ö9 | Besin ögesi eksiklikleri ile ilişkili olası sağlık problemlerini bilme | P.10.1 | 1 |
Ö10 | Beslenme yetersizliği sorunlarını örneklendirebilme | P.10.2 | 1 |
Ö11 | Alanla ilgili ulusal ve küresel düzeyde işleyişi olan otoritelerin görev, yetki ve sorumluluklarını değerlendirebilme | P.11.6 | 1 |
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7 |
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta | Konu |
---|---|
1 | Toplum beslenmesi ve beslenme epidemiyolojisi |
2 | Dünya'da ve Türkiye'de görülen beslenme sorunları ve epidemiyolojisi |
3 | Dünya'da ve Türkiye'de görülen beslenme sorunlarına ulusal-uluslararası çözümler |
4 | Beslenme durumunu saptama yöntemleri yetişkin, yaşlıda antropometrik ölçümlerin alınması ve değerlendirilmesi-uygulama ile |
5 | Çocuklarda antropometrik ölçümlerin alınması ve değerlendirilmesi-uygulama ile |
6 | Beslenme durumu tarama testleri |
7 | Ara Sınav |
8 | Besin tüketim araştırmaları ,24 saatlik besin tüketimi, besin tüketim sıklığının uygulanması |
9 | Biyokimyasal yöntemler |
10 | Hematolojik yöntemler |
11 | Biyofizik yöntemler, psikososyal, klinik belirtiler |
12 | Diyet Kalite İndeksleri |
13 | Genel bakış-tekrar |
14 | Final Sınavı |
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar | Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi. Şentürk Ş., Yüksel B., Özer H., Çakır B. 3. Baskı. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü, Ankara, 2002. |
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları | Sayısı | Katkı (%) |
---|---|---|
Devam | - | - |
Uygulama | - | - |
Derse Özgü Staj (Varsa) | - | - |
Ödev | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Seminer | - | - |
Dinleme | - | - |
Ara Sınavlar | 1 | 40 (%) |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 60 (%) |
Toplam | 100 (%) |
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Hafta Sayısı ve Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) | 10 | 2 | 20 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Atölye | 0 | 0 | 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü: | 78 | ||
Toplam Yük / 30 | 2,60 | ||
Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Öğrenme Çıktıları | P1 | P2 | P3 | P10 | P11 |
---|---|---|---|---|---|---|
Ö1 | Besin ve beslenme kavramlarını açıklayabilme | 3 | - | - | - | - |
Ö2 | Besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklayabilme | 3 | - | - | - | - |
Ö3 | Ulusal ya da uluslararası besin yetersizliği sonucu görülecek problemleri analiz edebilme | 4 | - | - | - | - |
Ö4 | Toplum beslenmesinin önemini bilme ve sahada pratiğe dönüştürebilme | 3 | - | - | - | - |
Ö5 | Diyetisyenlik mesleğinin çalışma alanlarını edindiği bilgiler dahilinde değerlendirebilme | - | - | - | - | 5 |
Ö6 | Beslenmenin önemi ve beslenme sorunlarının nedenlerini açıklayabilme | - | - | 3 | 4 | - |
Ö7 | Bireylerin beslenme durumunu saptarken kullanılan antropometrik ölçüm aletlerini kullanabilmek | 4 | - | - | - | - |
Ö8 | Farklı yaş grubu ve farklı hastalıklara sahip bireylerin; enerji, makro ve mikro besin ögesi gereksinimlerini karşılaştırabilme | 3 | - | - | - | - |
Ö9 | Besin ögesi eksiklikleri ile ilişkili olası sağlık problemlerini bilme | - | - | 3 | - | - |
Ö10 | Beslenme yetersizliği sorunlarını örneklendirebilme | - | - | 3 | - | - |
Ö11 | Alanla ilgili ulusal ve küresel düzeyde işleyişi olan otoritelerin görev, yetki ve sorumluluklarını değerlendirebilme | 3 | - | - | - | - |