İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu Ders Adı Yıl Dönem Yarıyıl T+U+L Kredi AKTS
02150018 Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması 3 Güz 5 2+0+0 3 3
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Düzeyi Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey)
Dersin Dili Türkçe
Yöntem ve Teknikler -
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Ön Koşullar -
Dersin Koordinatörü -
Dersi Veren(ler) Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER
Yardımcı(lar) -
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı Oda No. E-Posta Adresi Dahili Görüşme Saatleri
Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER B-Z29 [email protected] 7663
Dersin İçeriği
Toplum beslenmesi, beslenme epidemiyolojisi, beslenme durumunun saptanması ve kullanılan yöntemler, altın standartlar, beslenmeye bağlı görülen sorunlar, besin tüketim araştırmaları, ekolojik etmenler, beslenme plan ve politikaları
Dersin Amacı
Dersin temel amacı, öğrencilere beslenme durumunu saptamayı, toplumda beslenme ile ilgili karşılaşılan sorunlar ve çözüm yöntemleri hakkında bilgi sahibi yapmaktır.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık / Alan Dersleri
Destek Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Program Yeterlilikleri Düzey
P1 Temel sağlık alanı ve ilgili meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kendi alanlarında kullanabilme becerisi 3
P2 Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi 3
P9 Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi 2
P11 Mesleki etik ve sorumluluk bilinci 2
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
No Öğrenme Çıktıları Prog. Yet. İlişkisi Ölçme Yöntemi **
Ö1 Besin ve beslenme kavramlarını açıklayabilme P.1.1 1
Ö2 Besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklayabilme P.1.2 1
Ö3 Ulusal ya da uluslararası besin yetersizliği sonucu görülecek problemleri analiz edebilme P.1.4 1
Ö4 Toplum beslenmesinin önemini bilme ve sahada pratiğe dönüştürebilme P.1.5 1
Ö5 Diyetisyenlik mesleğinin çalışma alanlarını edindiği bilgiler dahilinde değerlendirebilme P.1.6 1
Ö6 Beslenmenin önemi ve beslenme sorunlarının nedenlerini açıklayabilme P.2.1 1
Ö7 Bireylerin beslenme durumunu saptarken kullanılan antropometrik ölçüm aletlerini kullanabilmek P.3.4 1
Ö8 Farklı yaş grubu ve farklı hastalıklara sahip bireylerin; enerji, makro ve mikro besin ögesi gereksinimlerini karşılaştırabilme P.3.7 1
Ö9 Besin ögesi eksiklikleri ile ilişkili olası sağlık problemlerini bilme P.10.1 1
Ö10 Beslenme yetersizliği sorunlarını örneklendirebilme P.10.2 1
Ö11 Alanla ilgili ulusal ve küresel düzeyde işleyişi olan otoritelerin görev, yetki ve sorumluluklarını değerlendirebilme P.11.6 1
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta Konu
1 Toplum beslenmesi ve beslenme epidemiyolojisi
2 Dünya'da ve Türkiye'de görülen beslenme sorunları ve epidemiyolojisi
3 Dünya'da ve Türkiye'de görülen beslenme sorunlarına ulusal-uluslararası çözümler
4 Beslenme durumunu saptama yöntemleri yetişkin, yaşlıda antropometrik ölçümlerin alınması ve değerlendirilmesi-uygulama ile
5 Çocuklarda antropometrik ölçümlerin alınması ve değerlendirilmesi-uygulama ile
6 Beslenme durumu tarama testleri
7 Ara Sınav
8 Besin tüketim araştırmaları ,24 saatlik besin tüketimi, besin tüketim sıklığının uygulanması
9 Biyokimyasal yöntemler
10 Hematolojik yöntemler
11 Biyofizik yöntemler, psikososyal, klinik belirtiler
12 Diyet Kalite İndeksleri
13 Genel bakış-tekrar
14 Final Sınavı
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi. Şentürk Ş., Yüksel B., Özer H., Çakır B. 3. Baskı. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü, Ankara, 2002.
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı (%)
Devam - -
Uygulama - -
Derse Özgü Staj (Varsa) - -
Ödev - -
Sunum - -
Projeler - -
Seminer - -
Dinleme - -
Ara Sınavlar 1 40 (%)
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 60 (%)
Toplam 100 (%)
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik Sayı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Hafta Sayısı ve Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) 10 2 20
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 0 0 0
Ödev 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Proje 0 0 0
Atölye 0 0 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Dönem Sonu Sınavı 1 20 20
Diğer 0 0 0
Toplam İş Yükü: 78
Toplam Yük / 30 2,60
Dersin AKTS Kredisi: 3
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Öğrenme Çıktıları P1 P2 P3 P10 P11
Ö1 Besin ve beslenme kavramlarını açıklayabilme 3 - - - -
Ö2 Besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklayabilme 3 - - - -
Ö3 Ulusal ya da uluslararası besin yetersizliği sonucu görülecek problemleri analiz edebilme 4 - - - -
Ö4 Toplum beslenmesinin önemini bilme ve sahada pratiğe dönüştürebilme 3 - - - -
Ö5 Diyetisyenlik mesleğinin çalışma alanlarını edindiği bilgiler dahilinde değerlendirebilme - - - - 5
Ö6 Beslenmenin önemi ve beslenme sorunlarının nedenlerini açıklayabilme - - 3 4 -
Ö7 Bireylerin beslenme durumunu saptarken kullanılan antropometrik ölçüm aletlerini kullanabilmek 4 - - - -
Ö8 Farklı yaş grubu ve farklı hastalıklara sahip bireylerin; enerji, makro ve mikro besin ögesi gereksinimlerini karşılaştırabilme 3 - - - -
Ö9 Besin ögesi eksiklikleri ile ilişkili olası sağlık problemlerini bilme - - 3 - -
Ö10 Beslenme yetersizliği sorunlarını örneklendirebilme - - 3 - -
Ö11 Alanla ilgili ulusal ve küresel düzeyde işleyişi olan otoritelerin görev, yetki ve sorumluluklarını değerlendirebilme 3 - - - -