İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu Ders Adı Yıl Dönem Yarıyıl T+U+L Kredi AKTS
02150016 Besin Kontrolü ve Mevzuatı 3 Güz 5 2+0+0 3 3
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Düzeyi Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey)
Dersin Dili Türkçe
Yöntem ve Teknikler -
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Ön Koşullar -
Dersin Koordinatörü -
Dersi Veren(ler) Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU
Yardımcı(lar) -
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı Oda No. E-Posta Adresi Dahili Görüşme Saatleri
Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU B-Z29 [email protected] 7967
Dersin İçeriği
Besinlerde kalite kontrolü ve mevzuatı ile ilgili temel kavramlar, Türkiye'de ve Dünyada besinlerle ilgili yasal düzenlemeler, besin güvenliğini bozan etmenler; sağlık üzerine etkileri ve ilgili yasal düzenlemelerdir.
Dersin Amacı
Besin kontrolünün amacını, gıda mevzuatında yer alan temel kavramları, besin kirliliğine neden olan etmenleri ve yasal düzenlemeleri kavratmak.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık / Alan Dersleri X
Destek Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Program Yeterlilikleri Düzey
P2 Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi 4
P10 Alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkında olma 4
P11 Mesleki etik ve sorumluluk bilinci 3
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
No Öğrenme Çıktıları Prog. Yet. İlişkisi Ölçme Yöntemi **
Ö1 Gıdalardaki olası riskleri listeleyebilme P.2.2 1
Ö2 Ülkemizde gıda kontrolü ile ilgili çıkarılmış olan yönetmeliklerin ve besin tebliğlerini kullanabilme P.10.3 1
Ö3 Gıda güvenliği ile ilgili yasal otoriterin farkında olma P.10.4 1
Ö4 Türk gıda mevzuatının içeriği hakkında bilgi sahibi olma, mevzuatı tarayabilme P.10.5 1
Ö5 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini, besinlerde kullanımını ve yasal düzenlemeleri değerlendirebilme P.10.6 1
Ö6 Alanla ilgili ulusal ve küresel düzeyde işleyişi olan otoritelerin görev, yetki ve sorumluluklarını değerlendirebilme P.11.6 1
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta Konu
1 Gıda kontrolü hakkında genel bilgi
2 Kalite kavramı ve gıdaların kalite öğeleri
3 Gıda güvenliği kavramı ve Türkiye'de, Dünyada ve AB ülkelerinde gıda güvenliği
4 Gıda kontrol yönetmeliği
5 Türk standartlarında gıda mevzuatı
6 Gıda etiketleme yönetmeliği
7 Ara sınav
8 Gıda standartları ve gıda katkı maddeleri
9 Gıda sektöründe ISO standartları
10 Gıda işlemede HACCP uygulamaları
11 Gıda sektöründe hijyenik tasarım
12 Önkoşul programları: İyi İmalat Uygulamaları (GMP) ve İyi Hijyen Uygulamaları (GHP)
13 Proje ödevleri sunumları
14 Final Sınavı
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar Topoyan, M. (2003). Gıda Sektöründe Kritik Kontrol Noktaları ve Tehlike Analizleri (HACCP) ve ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi İlişkisinin İncelenmesi
Artık, N., Şanlıer, N., Ceyhun Sezgin, A.(2021). Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı, Detay Yayıncılık, Ankara.
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı (%)
Devam - -
Uygulama - -
Derse Özgü Staj (Varsa) - -
Ödev - -
Sunum - -
Projeler - -
Seminer - -
Dinleme - -
Ara Sınavlar 1 40 (%)
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 60 (%)
Toplam 100 (%)
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik Sayı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Hafta Sayısı ve Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) 14 5 70
Ara Sınav 1 25 25
Kısa Sınav 0 0 0
Ödev 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Proje 0 0 0
Atölye 0 0 0
Sunum/Seminer Hazırlama 1 5 5
Alan Çalışması 0 0 0
Dönem Sonu Sınavı 1 25 25
Diğer 0 0 0
Toplam İş Yükü: 153
Toplam Yük / 30 5,10
Dersin AKTS Kredisi: 5
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Öğrenme Çıktıları P2 P10 P11
Ö1 Gıdalardaki olası riskleri listeleyebilme 5 - -
Ö2 Ülkemizde gıda kontrolü ile ilgili çıkarılmış olan yönetmeliklerin ve besin tebliğlerini kullanabilme - 5 -
Ö3 Gıda güvenliği ile ilgili yasal otoriterin farkında olma - 5 -
Ö4 Türk gıda mevzuatının içeriği hakkında bilgi sahibi olma, mevzuatı tarayabilme - 5 -
Ö5 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini, besinlerde kullanımını ve yasal düzenlemeleri değerlendirebilme - 4 -
Ö6 Alanla ilgili ulusal ve küresel düzeyde işleyişi olan otoritelerin görev, yetki ve sorumluluklarını değerlendirebilme - - 4