Beslenme ve Diyetetik
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Dönem | Yarıyıl | T+U+L | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
02150016 | Besin Kontrolü ve Mevzuatı | 3 | Güz | 5 | 2+0+0 | 3 | 3 |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Düzeyi | Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey) |
Dersin Dili | Türkçe |
Yöntem ve Teknikler | - |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze |
Ön Koşullar | - |
Dersin Koordinatörü | - |
Dersi Veren(ler) | Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU |
Yardımcı(lar) | - |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı | Oda No. | E-Posta Adresi | Dahili | Görüşme Saatleri |
---|---|---|---|---|
Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU | B-Z29 | [email protected] | 7967 |
Dersin İçeriği
Besinlerde kalite kontrolü ve mevzuatı ile ilgili temel kavramlar, Türkiye'de ve Dünyada besinlerle ilgili yasal düzenlemeler, besin güvenliğini bozan etmenler; sağlık üzerine etkileri ve ilgili yasal düzenlemelerdir.
Dersin Amacı
Besin kontrolünün amacını, gıda mevzuatında yer alan temel kavramları, besin kirliliğine neden olan etmenleri ve yasal düzenlemeleri kavratmak.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri | X |
Uzmanlık / Alan Dersleri | X |
Destek Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri | |
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri |
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Program Yeterlilikleri | Düzey |
---|---|---|
P2 | Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi | 4 |
P10 | Alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkında olma | 4 |
P11 | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci | 3 |
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: | |||
---|---|---|---|
No | Öğrenme Çıktıları | Prog. Yet. İlişkisi | Ölçme Yöntemi ** |
Ö1 | Gıdalardaki olası riskleri listeleyebilme | P.2.2 | 1 |
Ö2 | Ülkemizde gıda kontrolü ile ilgili çıkarılmış olan yönetmeliklerin ve besin tebliğlerini kullanabilme | P.10.3 | 1 |
Ö3 | Gıda güvenliği ile ilgili yasal otoriterin farkında olma | P.10.4 | 1 |
Ö4 | Türk gıda mevzuatının içeriği hakkında bilgi sahibi olma, mevzuatı tarayabilme | P.10.5 | 1 |
Ö5 | Gıda katkı maddelerinin özelliklerini, besinlerde kullanımını ve yasal düzenlemeleri değerlendirebilme | P.10.6 | 1 |
Ö6 | Alanla ilgili ulusal ve küresel düzeyde işleyişi olan otoritelerin görev, yetki ve sorumluluklarını değerlendirebilme | P.11.6 | 1 |
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7 |
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta | Konu |
---|---|
1 | Gıda kontrolü hakkında genel bilgi |
2 | Kalite kavramı ve gıdaların kalite öğeleri |
3 | Gıda güvenliği kavramı ve Türkiye'de, Dünyada ve AB ülkelerinde gıda güvenliği |
4 | Gıda kontrol yönetmeliği |
5 | Türk standartlarında gıda mevzuatı |
6 | Gıda etiketleme yönetmeliği |
7 | Ara sınav |
8 | Gıda standartları ve gıda katkı maddeleri |
9 | Gıda sektöründe ISO standartları |
10 | Gıda işlemede HACCP uygulamaları |
11 | Gıda sektöründe hijyenik tasarım |
12 | Önkoşul programları: İyi İmalat Uygulamaları (GMP) ve İyi Hijyen Uygulamaları (GHP) |
13 | Proje ödevleri sunumları |
14 | Final Sınavı |
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar | Topoyan, M. (2003). Gıda Sektöründe Kritik Kontrol Noktaları ve Tehlike Analizleri (HACCP) ve ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi İlişkisinin İncelenmesi |
Artık, N., Şanlıer, N., Ceyhun Sezgin, A.(2021). Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı, Detay Yayıncılık, Ankara. |
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları | Sayısı | Katkı (%) |
---|---|---|
Devam | - | - |
Uygulama | - | - |
Derse Özgü Staj (Varsa) | - | - |
Ödev | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Seminer | - | - |
Dinleme | - | - |
Ara Sınavlar | 1 | 40 (%) |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 60 (%) |
Toplam | 100 (%) |
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Hafta Sayısı ve Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Ara Sınav | 1 | 25 | 25 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Atölye | 0 | 0 | 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 1 | 5 | 5 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 25 | 25 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü: | 153 | ||
Toplam Yük / 30 | 5,10 | ||
Dersin AKTS Kredisi: | 5 |
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Öğrenme Çıktıları | P2 | P10 | P11 |
---|---|---|---|---|
Ö1 | Gıdalardaki olası riskleri listeleyebilme | 5 | - | - |
Ö2 | Ülkemizde gıda kontrolü ile ilgili çıkarılmış olan yönetmeliklerin ve besin tebliğlerini kullanabilme | - | 5 | - |
Ö3 | Gıda güvenliği ile ilgili yasal otoriterin farkında olma | - | 5 | - |
Ö4 | Türk gıda mevzuatının içeriği hakkında bilgi sahibi olma, mevzuatı tarayabilme | - | 5 | - |
Ö5 | Gıda katkı maddelerinin özelliklerini, besinlerde kullanımını ve yasal düzenlemeleri değerlendirebilme | - | 4 | - |
Ö6 | Alanla ilgili ulusal ve küresel düzeyde işleyişi olan otoritelerin görev, yetki ve sorumluluklarını değerlendirebilme | - | - | 4 |