İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu Ders Adı Yıl Dönem Yarıyıl T+U+L Kredi AKTS
02141041 Besin Teknolojisi 2 Bahar 4 2+0+0 5 5
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Düzeyi Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey)
Dersin Dili Türkçe
Yöntem ve Teknikler -
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Ön Koşullar -
Dersin Koordinatörü -
Dersi Veren(ler) Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU
Yardımcı(lar) -
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı Oda No. E-Posta Adresi Dahili Görüşme Saatleri
Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU - [email protected]
Dersin İçeriği
Gıdaların kimyasal bileşenleri, üretim süreçlerindeki temel gıda teknolojik işlemleri ve bu işlemlerin detayları, sektörde kullanılan kalite kontrol analizleri, gıda muhafaza yöntemleri, ambalajlama teknikleri gibi konuların gıda güvenliği ve gıda mevzuatı kapsamında değerlendirilmesi.
Dersin Amacı
Gıdaların bozulma süreçleri, muhafaza teknikleri ve gıda teknolojisi gibi kavramlar ile farklı gıda sektörlerindeki gıda teknolojisi uygulamaları hakkında öğrencilerin bilgi dağarcıklarının geliştirilmesi.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri
Uzmanlık / Alan Dersleri X
Destek Dersleri X
Aktarılabilir Beceri Dersleri
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Program Yeterlilikleri Düzey
P2 Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi 4
P3 Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözme becerisi 4
P10 Alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkında olma 4
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
No Öğrenme Çıktıları Prog. Yet. İlişkisi Ölçme Yöntemi **
Ö1 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini, besinlerde kullanımını ve yasal düzenlemeleri değerlendirebilme P.10.6 1
Ö2 Gıdaların doğru muhafaza tekniklerini açıklayabilme P.2.7 1
Ö3 Gıdalardaki olası hastalık etmenlerinin değerlendirebilme ve bu etmenlere müdahele yöntemlerini açıklayabilme P.2.8 1
Ö4 Beslenmenin temelinde yer alan besinlerin üretim proseslerini ve proses detaylarını açıklayabilme P.3.8 1
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta Konu
1 Besin teknolojisine giriş ve besin teknolojisi ile ilgili temel kavramlar
2 Gıda Muhafaza Yöntemleri
3 Gıda muhafaza yöntemleri ve yeni teknikler
4 Gıda teknolojisinde sıklıkla kullanılan temel işlemler
5 Meyve-sebze teknolojisi
6 Meyve-sebze teknolojisi ve konserve teknolojisi
7 Ara sınav
8 Süt ve süt ürünleri teknolojisi
9 Süt ve süt ürünleri teknolojisi
10 Et ve et ürünleri teknolojisi
11 Tahıl teknolojisi
12 Şeker ve şekerleme teknolojisi
13 Çikolata teknolojisi ve genel tekrar
14 Final sınavı
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar Akbulut, N., Karagözlü, C. Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Desroiser, N. W.Elements of Food Technology
Tekinşen O.C., Tekinşen, K.K. Süt ve Süt Ürünleri
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı (%)
Devam - -
Uygulama - -
Derse Özgü Staj (Varsa) - -
Ödev - -
Sunum - -
Projeler - -
Seminer - -
Dinleme - -
Ara Sınavlar 1 40 (%)
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 60 (%)
Toplam 100 (%)
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik Sayı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Hafta Sayısı ve Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) 14 5 70
Ara Sınav 1 25 25
Kısa Sınav 0 0 0
Ödev 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Proje 0 0 0
Atölye 0 0 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Dönem Sonu Sınavı 1 25 25
Diğer 0 0 0
Toplam İş Yükü: 148
Toplam Yük / 30 4,93
Dersin AKTS Kredisi: 5
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Öğrenme Çıktıları P2 P3 P10
Ö1 Gıdaların doğru muhafaza tekniklerini açıklayabilme 5 - -
Ö2 Gıdalardaki olası hastalık etmenlerinin değerlendirebilme ve bu etmenlere müdahele yöntemlerini açıklayabilme 3 - -
Ö3 Beslenmenin temelinde yer alan besinlerin üretim proseslerini ve proses detaylarını açıklayabilme - 5 -
Ö4 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini, besinlerde kullanımını ve yasal düzenlemeleri değerlendirebilme - - 4