İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu Ders Adı Yıl Dönem Yarıyıl T+U+L Kredi AKTS
02141040 Hastalıkların Önlenmesinde Beslenme 2 Bahar 4 2+0+0 5 5
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Düzeyi Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey)
Dersin Dili Türkçe
Yöntem ve Teknikler -
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Ön Koşullar -
Dersin Koordinatörü -
Dersi Veren(ler) Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER
Yardımcı(lar) -
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı Oda No. E-Posta Adresi Dahili Görüşme Saatleri
Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER - [email protected]
Dersin İçeriği
Ağırlık yönetimi, şişmanlık, zayıflık ve yeme bozuklukları, diabetes mellitus, reaktif hipoglisemi, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, gastrointestinal sistem hastalıkları, nutrisyon destek, enteral beslenme, parenteral beslenme ve bu konuların pratikleri .
Dersin Amacı
Hastalıkların önlenmesinde beslenmenin etkisinin öğrenilmesidir.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık / Alan Dersleri
Destek Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Program Yeterlilikleri Düzey
P1 Temel sağlık alanı ve ilgili meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kendi alanlarında kullanabilme becerisi 3
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
No Öğrenme Çıktıları Prog. Yet. İlişkisi Ölçme Yöntemi **
Ö1 Besin ve beslenme kavramlarını açıklayabilme P.1.1 1
Ö2 Beslenmenin önemi ve beslenme sorunlarının nedenlerini açıklayabilme P.2.1 1
Ö3 Farklı grupların beslenme gereksinimlerini ayırt edebilme P.2.6 1
Ö4 Beslenme yetersizliği sorunlarını örneklendirebilme P.3.1 1
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta Konu
1 Giriş- Obezite ve ağırlık denetimi
2 Obezite ve ağırlık yönetimi
3 Yeme bozuklukları ve beslenme
4 Yeme bozuklukları ve beslenme
5 Diyabet ve beslenme
6 Diyabet ve beslenme
7 Ara Sınav
8 Hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları
9 Gastrointestinal sistem hastalıkları ve besleme
10 Gastrointestinal sistem hastalıkları ve beslenme
11 Kanser ve enfeksiyonda beslenme
12 Böbrek hastalıkları ve diyet
13 Karaciğer hastalıkları ve beslenme
14 Final sınavı
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar Baysal A.ve ark., Diyet El Kitabı, Yenilenmiş 6. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2011.
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı (%)
Devam - -
Uygulama - -
Derse Özgü Staj (Varsa) - -
Ödev - -
Sunum - -
Projeler - -
Seminer - -
Dinleme - -
Ara Sınavlar 1 40 (%)
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 60 (%)
Toplam 100 (%)
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik Sayı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Hafta Sayısı ve Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) 15 5 75
Ara Sınav 1 15 15
Kısa Sınav 0 0 0
Ödev 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Proje 0 0 0
Atölye 0 0 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Dönem Sonu Sınavı 1 20 20
Diğer 0 0 0
Toplam İş Yükü: 138
Toplam Yük / 30 4,60
Dersin AKTS Kredisi: 5
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Öğrenme Çıktıları P1 P2 P3
Ö1 Besin ve beslenme kavramlarını açıklayabilme 2 - -
Ö2 Beslenmenin önemi ve beslenme sorunlarının nedenlerini açıklayabilme - 2 3
Ö3 Farklı grupların beslenme gereksinimlerini ayırt edebilme 2 - -
Ö4 Beslenme yetersizliği sorunlarını örneklendirebilme 2 - -