İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu Ders Adı Yıl Dönem Yarıyıl T+U+L Kredi AKTS
02141039 Yiyecek İçecek İşletmeciliği 2 Bahar 4 2+0+0 5 5
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Düzeyi Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey)
Dersin Dili Türkçe
Yöntem ve Teknikler -
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Ön Koşullar -
Dersin Koordinatörü -
Dersi Veren(ler) Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU
Yardımcı(lar) -
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı Oda No. E-Posta Adresi Dahili Görüşme Saatleri
Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU - [email protected]
Dersin İçeriği
Fiyatlandırma, hizmet pazarlaması, ürün gelişimi, maliyet kontrolü aşamaları
Dersin Amacı
Dersin temel amacı yiyecek içecek işletmeciliği konunda temel bilgiler öğretmektir.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri
Uzmanlık / Alan Dersleri
Destek Dersleri X
Aktarılabilir Beceri Dersleri
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Program Yeterlilikleri Düzey
P2 Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi 3
P8 Yaşam boyu öğrenme bilinci, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi 4
P10 Alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkında olma 4
P11 Mesleki etik ve sorumluluk bilinci 4
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
No Öğrenme Çıktıları Prog. Yet. İlişkisi Ölçme Yöntemi **
Ö1 Toplumun beslenme durumu ve beslenme alışkanlıklarının saptanmasını ve gruplara bağlı farklılıkları analiz edebilme P.2.4 1
Ö2 Edinilen bilgilerin sahadaki etkinliğinin değerlendirilmesi P.8.6 1
Ö3 Gıda güvenliği ile ilgili yasal otoriterin farkında olma P.10.4 1
Ö4 Mutfak çalışanlarıyla ilişkide etik değerler ve sorumluluk bilinci kapsamında hareket etme P.11.3 1
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta Konu
1 Derse genel giriş ve işletmecilik hakkında temel bilgiler
2 İşletme süreci ve işletme ile ilgili temel kavramlar
3 Yiyecek-içecek işletmelerinin sınıflandırılması ve örgütlenmesi
4 Yiyecek içecek hizmetlerinin verildiği işletmeler ve özellikleri
5 Yiyecek içecek işletmelerinde dekoratif ve işlevsel tasarım
6 Yiyecek içecek işletmelerinde kuruluş çalışmaları ve araştırmaları
7 Vize
8 Yiyecek içecek hizmetleri pazarlaması
9 Yiyecek içecek işletmelerinde maliyet kontrolü
10 Yiyecek içecek işletmelerinde satın alma süreci
11 Yiyecek içecek işletmelerinde depolama ve stok kavramları
12 Yiyecek içecek işletmelerinde üretim hataları ve gider tahmini değerlendirmesi
13 Yiyecek içecek işletmelerinde gıda - iş güvenliği ve hijyen kavramları
14 Final
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar Yılmaz Y, Yılmaz Ö, Yılmaz Ö. Yiyecek İçecek İşletmeciliği. Detay Yayıncılık,2013.
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı (%)
Devam - -
Uygulama - -
Derse Özgü Staj (Varsa) - -
Ödev - -
Sunum - -
Projeler - -
Seminer - -
Dinleme - -
Ara Sınavlar 1 40 (%)
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 60 (%)
Toplam 100 (%)
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik Sayı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Hafta Sayısı ve Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) 14 5 70
Ara Sınav 1 25 25
Kısa Sınav 0 0 0
Ödev 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Proje 0 0 0
Atölye 0 0 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Dönem Sonu Sınavı 1 25 25
Diğer 0 0 0
Toplam İş Yükü: 148
Toplam Yük / 30 4,93
Dersin AKTS Kredisi: 5
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Öğrenme Çıktıları P2 P8 P10 P11
Ö1 Toplumun beslenme durumu ve beslenme alışkanlıklarının saptanmasını ve gruplara bağlı farklılıkları analiz edebilme 4 - - -
Ö2 Edinilen bilgilerin sahadaki etkinliğinin değerlendirilmesi - 4 - -
Ö3 Gıda güvenliği ile ilgili yasal otoriterin farkında olma - - 3 -
Ö4 Mutfak çalışanlarıyla ilişkide etik değerler ve sorumluluk bilinci kapsamında hareket etme - - - 4