Beslenme ve Diyetetik
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Dönem | Yarıyıl | T+U+L | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
02141037 | Beslenme ve Diyetetikte Güncel Konular | 2 | Bahar | 4 | 2+0+0 | 5 | 5 |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Düzeyi | Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey) |
Dersin Dili | Türkçe |
Yöntem ve Teknikler | - |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze |
Ön Koşullar | - |
Dersin Koordinatörü | - |
Dersi Veren(ler) | Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU |
Yardımcı(lar) | - |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı | Oda No. | E-Posta Adresi | Dahili | Görüşme Saatleri |
---|---|---|---|---|
Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU | B-Z29 | [email protected] | 7967 |
Dersin İçeriği
Bireylerin enerji gereksinimleri ve besin tercihleri kapsamında uygulanılan farklı diyetlerin beslenme ve sağlık sürecine etkileri
Dersin Amacı
Farklı diyet ve beslenme yaklaşımlarının insanların sağlık durumları üzerine etkisinin değerlendirilmesi.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri | |
Uzmanlık / Alan Dersleri | |
Destek Dersleri | X |
Aktarılabilir Beceri Dersleri | |
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri |
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Program Yeterlilikleri | Düzey |
---|---|---|
P1 | Temel sağlık alanı ve ilgili meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kendi alanlarında kullanabilme becerisi | 3 |
P7 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi, en az bir yabancı dil bilgisi | 2 |
P10 | Alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkında olma | 3 |
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: | |||
---|---|---|---|
No | Öğrenme Çıktıları | Prog. Yet. İlişkisi | Ölçme Yöntemi ** |
Ö1 | Besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklayabilme | P.1.2 | 1 |
Ö2 | Farklı besin/besin gruplarının hastalıklarla sözlü veya yazılı olarak ilişkilendirme | P.7.4 | 1 |
Ö3 | Beslenme yetersizliği sorunlarını örneklendirebilme | P.10.2 | 1 |
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7 |
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta | Konu |
---|---|
1 | Beslenme ve sağlık ilişkisinin değerlendirilmesi |
2 | Bireylere özgü enerji, makro besin ve mikro besin gereksinimlerinin değerlendirilmesi |
3 | Malnütrisyon ve obezitede tıbbi beslenme tedavisi |
4 | Alternatif diyetler veya popüler diyetler kavramları |
5 | Akdeniz tipi beslenme |
6 | Yüksek proteinli diyetler |
7 | Ketojenik diyetler |
8 | Vize sınavı |
9 | Alkali diyet |
10 | Vegan-vejetaryen diyetler |
11 | Paleo diyet |
12 | İsveç- Atkins diyeti |
13 | Krono beslenme |
14 | Final sınavı |
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar | Ahmet Aydın, Taş Devri diyeti, Hayy Kitap |
Ayşe Baysal, Beslenme, Hatipoğlu Yayınevi | |
Ayşegül Çoruhlu, Sirkadiyen Beslenme, Doğan Kitap |
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları | Sayısı | Katkı (%) |
---|---|---|
Devam | - | - |
Uygulama | - | - |
Derse Özgü Staj (Varsa) | - | - |
Ödev | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Seminer | - | - |
Dinleme | - | - |
Ara Sınavlar | 1 | 40 (%) |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 60 (%) |
Toplam | 100 (%) |
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Hafta Sayısı ve Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) | 10 | 7 | 70 |
Ara Sınav | 1 | 25 | 25 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Atölye | 0 | 0 | 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü: | 153 | ||
Toplam Yük / 30 | 5,10 | ||
Dersin AKTS Kredisi: | 5 |
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Öğrenme Çıktıları | P1 | P7 | P10 |
---|---|---|---|---|
Ö1 | Besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklayabilme | 3 | - | - |
Ö2 | Farklı besin/besin gruplarının hastalıklarla sözlü veya yazılı olarak ilişkilendirme | - | 3 | - |
Ö3 | Beslenme yetersizliği sorunlarını örneklendirebilme | - | - | 3 |