Beslenme ve Diyetetik
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Dönem | Yarıyıl | T+U+L | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
02140011 | Beslenme Biyokimyası | 2 | Bahar | 4 | 2+0+0 | 3 | 3 |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Düzeyi | Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey) |
Dersin Dili | Türkçe |
Yöntem ve Teknikler | - |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze |
Ön Koşullar | - |
Dersin Koordinatörü | - |
Dersi Veren(ler) | Dr. Öğr. Üyesi Kamile YÜCEL |
Yardımcı(lar) | - |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı | Oda No. | E-Posta Adresi | Dahili | Görüşme Saatleri |
---|---|---|---|---|
Dr. Öğr. Üyesi Kamile YÜCEL | B-Z05 | [email protected] | 7803 |
Dersin İçeriği
Biyokimyanın tanımı ve içeriği, suyun fonksiyonları, asit ve bazlar, PH kavramı ve önemi, aminoasitler, yapı ve sınıflandırılmaları, proteinlerin yapısı ve biyolojik önemi, fonksiyonları, karbonhidratların sınıflandırılması, yapı ve fonksiyonları, yağ asitleri, lipitler, keton cisimcikleri ve kolesterol, suda ve yağda çözünen vitaminler, esansiyel ve makro elementlerin organizmadaki önemi ilişkili hastalıklar, enzimlerin sınıflandırılması, fonksiyonlar ve koenzimler, hormonların tanımı ve sınıflandırılması, fonksiyonları, beslenme ile ilişkisi, proteinlerin sindirimi, protein metabolizması ve ilişkili metabolik hastalıklar, lipitlerin sindirimi, protein metabolizması ile ilişkili metabolik hastalıklar, lipitlerin sindirimi ve lipoproteinler, karbonhidratların sindirimi, metabolizması, diabetes mellitus, metabolizmanın inegrasyonu, obezite ile ilişkili hastalıklar, oksidatif stres ve antioksidanlar.
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; beslenmede ana yer tutan ve makro besinler olarak bilinen karbonhidrat, protein ve yağların alınması, taşınması, emilmesi ve metabolizmalarının, işlevlerinin biyokimyasal yönden işlenmesi ve değerlendirilmesi. Bu metabolik işlevlerde enzim ve hormonların rollerinin incelenmesidir.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri | X |
Uzmanlık / Alan Dersleri | X |
Destek Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri | |
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri |
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Program Yeterlilikleri | Düzey |
---|---|---|
P1 | Temel sağlık alanı ve ilgili meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kendi alanlarında kullanabilme becerisi | 3 |
P3 | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözme becerisi | 3 |
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: | |||
---|---|---|---|
No | Öğrenme Çıktıları | Prog. Yet. İlişkisi | Ölçme Yöntemi ** |
Ö1 | Besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklayabilme | P.1.2 | 1 |
Ö2 | Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan biyokimyasal yöntemlere ve onları etkileyecek faktörlere örnek verebilme | P.3.2 | 1 |
Ö3 | Besin öğesi alımındaki yetersizlik ve dengesizlik sonucunda oluşabilecek klinik belirtileri analiz edebilme | P.3.5 | 1 |
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7 |
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta | Konu |
---|---|
1 | Sindirim sistemine biyokimyasal bakış |
2 | Karbonhidratların sindirimi ve emilimi |
3 | Karbonhidratların metabolik yolları |
4 | Lipidlerin sindirimi ve emilimi |
5 | Lipidlerin metabolik yolları |
6 | Proteinlerin sindirimi ve emilimi |
7 | Proteinlerin metabolik yolları |
8 | Ara sınav |
9 | Nukleik asitlerin sindirimi ve emilimi |
10 | Suyun ve minerallerin beslenme biyokimyasındaki önemi |
11 | Vitaminler ve hormonların metabolizmadaki fonksiyonları |
12 | Sindirim enzimleri |
13 | Tokluk ve açlık durumunda metabolizma |
14 | Yılsonu sınavı |
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar | Modern Nutrition in Health and Disease, M.E. Shils |
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları | Sayısı | Katkı (%) |
---|---|---|
Devam | - | - |
Uygulama | - | - |
Derse Özgü Staj (Varsa) | - | - |
Ödev | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Seminer | - | - |
Dinleme | - | - |
Ara Sınavlar | 1 | 40 (%) |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 60 (%) |
Toplam | 100 (%) |
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Hafta Sayısı ve Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Atölye | 0 | 0 | 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 15 | 15 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü: | 95 | ||
Toplam Yük / 30 | 3,17 | ||
Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Öğrenme Çıktıları | P1 | P3 |
---|---|---|---|
Ö1 | Besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklayabilme | 4 | - |
Ö2 | Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan biyokimyasal yöntemlere ve onları etkileyecek faktörlere örnek verebilme | - | 5 |
Ö3 | Besin öğesi alımındaki yetersizlik ve dengesizlik sonucunda oluşabilecek klinik belirtileri analiz edebilme | - | 4 |