Beslenme ve Diyetetik
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Dönem | Yarıyıl | T+U+L | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
02130009 | Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı | 2 | Güz | 3 | 2+0+0 | 2 | 2 |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Düzeyi | Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey) |
Dersin Dili | Türkçe |
Yöntem ve Teknikler | - |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze |
Ön Koşullar | - |
Dersin Koordinatörü | - |
Dersi Veren(ler) | Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER |
Yardımcı(lar) | - |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı | Oda No. | E-Posta Adresi | Dahili | Görüşme Saatleri |
---|---|---|---|---|
Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER | - | [email protected] |
Dersin İçeriği
Eğitimin tanımı ve ilkeleri, bilgi, tutum, davranış anlamları, eğitim yöntemleri ve araçları, eğitim yöntemleri ve araçları, asıl öğreniyoruz, beynin öğrenmedeki rolü, öğrenme kuramları ve öğrenmeyi etkileyen faktörler, eğitim planlama ve değerlendirme, eğitim projesi öz hazırlıklar, iletişim teknikleri, davranış değişikliği terapisi, empati ve diyet uygulamada motivasyon, hasta takibi ve danışmanlığı, alanla ilgili projelerin sunumları.
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; öğrenciye temel beslenme eğitimi ve danışmanlığı hakkında bilgi ve beceri kazandırabilmektir.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri | X |
Uzmanlık / Alan Dersleri | X |
Destek Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri | |
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri |
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Program Yeterlilikleri | Düzey |
---|---|---|
P1 | Temel sağlık alanı ve ilgili meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kendi alanlarında kullanabilme becerisi | 4 |
P2 | Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi | 4 |
P3 | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözme becerisi | 4 |
P4 | Bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilme becerisi | 3 |
P11 | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci | 4 |
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: | |||
---|---|---|---|
No | Öğrenme Çıktıları | Prog. Yet. İlişkisi | Ölçme Yöntemi ** |
Ö1 | Farklı gruplara beslenme eğitimi uygulayabilme | P.1.3 | 1 |
Ö2 | Farklı gruplara detaylı beslenme eğitimi planlayabilme ve uygulayabilme | P.2.3 | 1 |
Ö3 | Farklı gruplara verilebilecek beslenme eğitiminin daha etkili olması için gerekli faktörleri açıklayabilme ve diğer birimlerle eğitimin daha etkili geçmesi için koordinasyon içinde olabilme | P.2.5 | 1 |
Ö4 | Beslenme eğitiminin bireylerin yaşamının sürdürülmesi ve hastalıkların önlenmesindeki rolüne örnek verebilme | P.3.3 | 1 |
Ö5 | Farklı gruplara verilebilecek beslenme eğitiminin daha etkili olması için gerekli faktörleri analiz edebilme ve diğer birimlerle koordinasyon içinde olabilme | P.4.5 | 1 |
Ö6 | Yürüttüğü beslenme eğitimi ve programları ile insan sağlığını iyileştirme sorumluluğunun farkında olması | P.11.4 | 1 |
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7 |
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta | Konu |
---|---|
1 | Beslenme eğitimi ve danışmanlığa giriş ve temel kavramlar |
2 | Beslenme eğitiminin önemi yeri, beslenme okuryazarlığı |
3 | Besin seçimine etki eden faktörler |
4 | Beslenme eğitimi programı materyalleri |
5 | Beslenme eğitimi ve iletişim (pratik ile) |
6 | Farkındalık ve motivasyon |
7 | Vize Sınavı |
8 | Beslenme eğitimi hazırlama, geliştirme, değerlendirme |
9 | Beslenme eğitimi pratik- uygulama (farklı öğrenci grupları) |
10 | Çocuklarda beslenme eğitimi, Çocuklarda beslenme eğitimine ilişkin eğitimi pratik- uygulama (farklı öğrenci grupları) |
11 | Yaşlılarda beslenme eğitimi, Çocuklarda beslenme eğitimine ilişkin eğitimi pratik- uygulama (farklı öğrenci grupları) |
12 | Gebelerde beslenme eğitimi, Çocuklarda beslenme eğitimine ilişkin eğitimi pratik- uygulama (farklı öğrenci grupları) |
13 | Kilo kontrolü için gelen yetişkin danışanda beslenme eğitimi, Çocuklarda beslenme eğitimine ilişkin eğitimi pratik- uygulama (farklı öğrenci grupları) |
14 | Final Sınavı |
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar | Öğretim Stratejileri Yöntem ve Teknikleri, Gazi Üniv.2011 |
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları | Sayısı | Katkı (%) |
---|---|---|
Devam | - | - |
Uygulama | - | - |
Derse Özgü Staj (Varsa) | - | - |
Ödev | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Seminer | - | - |
Dinleme | - | - |
Ara Sınavlar | 1 | 40 (%) |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 60 (%) |
Toplam | 100 (%) |
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Hafta Sayısı ve Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) | 7 | 2 | 14 |
Ara Sınav | 1 | 8 | 8 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Atölye | 0 | 0 | 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü: | 60 | ||
Toplam Yük / 30 | 2 | ||
Dersin AKTS Kredisi: | 2 |
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Öğrenme Çıktıları | P1 | P2 | P3 | P4 | P11 |
---|---|---|---|---|---|---|
Ö1 | Farklı gruplara beslenme eğitimi uygulayabilme | 4 | - | - | 4 | 5 |
Ö2 | Farklı gruplara detaylı beslenme eğitimi planlayabilme ve uygulayabilme | 4 | - | - | 4 | 5 |
Ö3 | Farklı gruplara verilebilecek beslenme eğitiminin daha etkili olması için gerekli faktörleri açıklayabilme ve diğer birimlerle eğitimin daha etkili geçmesi için koordinasyon içinde olabilme | 3 | 4 | 4 | - | - |
Ö4 | Beslenme eğitiminin bireylerin yaşamının sürdürülmesi ve hastalıkların önlenmesindeki rolüne örnek verebilme | 4 | - | - | - | 3 |
Ö5 | Farklı gruplara verilebilecek beslenme eğitiminin daha etkili olması için gerekli faktörleri analiz edebilme ve diğer birimlerle koordinasyon içinde olabilme | - | - | - | 4 | 3 |
Ö6 | Yürüttüğü beslenme eğitimi ve programları ile insan sağlığını iyileştirme sorumluluğunun farkında olması | - | - | - | - | 5 |