İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu Ders Adı Yıl Dönem Yarıyıl T+U+L Kredi AKTS
02130007 Besin Kimyası ve Uygulamaları 2 Güz 3 2+2+0 2 2
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Düzeyi Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey)
Dersin Dili Türkçe
Yöntem ve Teknikler -
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Ön Koşullar -
Dersin Koordinatörü -
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Tahsin Faruk BOZOĞLU
Yardımcı(lar) -
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı Oda No. E-Posta Adresi Dahili Görüşme Saatleri
Prof. Dr. Tahsin Faruk BOZOĞLU B-Z30 [email protected] 7967
Dersin İçeriği
Besin kimyasına giriş, su yapı ve özellikleri, gerçek çözeltiler, koloit çözeltiler, karbonhidratlar I-II, Proteinler I-II, Lipitler I-II, vitaminler, mineraller, enzimler, besinlerdeki kimyasal kalite değişimleri, besinlerin depolanması esnasında kalitede oluşan değişmeler.
Dersin Amacı
Öğrencilere besinlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını anlamalarını sağlayacak bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık / Alan Dersleri X
Destek Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Program Yeterlilikleri Düzey
P1 Temel sağlık alanı ve ilgili meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kendi alanlarında kullanabilme becerisi 5
P2 Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi 4
P10 Alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkında olma 2
P11 Mesleki etik ve sorumluluk bilinci 3
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
No Öğrenme Çıktıları Prog. Yet. İlişkisi Ölçme Yöntemi **
Ö1 Besin ve beslenme kavramlarını açıklayabilme P.1.1 1
Ö2 Gıdalardaki olası riskleri listeleyebilme P.2.2 1
Ö3 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini, besinlerde kullanımını ve yasal düzenlemeleri değerlendirebilme P.10.6 1
Ö4 Beslenme ve diyetetik bilim dalının insan sağlığı üzerindeki etkilerini açıklayabilme P.11.1 1
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta Konu
1 Besin kimyasına giriş
2 Karbonhidratların kimyasal yapısı, monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler
3 Karbonhidratların sınıflandırılması
4 Karbonhidratların genel özellikleri
5 Lipidlerin kimyasal yapısı, Trigliserid, Yağ asitleri
6 Yağların sınıflandırılması
7 Vize Sınavı
8 Yağların bazı özellikleri
9 Proteinlerin kimyasal yapısı ve özellikleri
10 Proteinlerin sınıflandırılması
11 Suyun yapısı ve fonksiyonları
12 Mineral maddelerin yapısı ve fonksiyonları
13 Vitaminlerin yapısı ve fonksiyonları
14 Final sınavı
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar Yağ kimyası, Kayahan, M., TMMOB GMO, Kitaplar serisi:18, Ankara, 2008.
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı (%)
Devam - -
Uygulama - -
Derse Özgü Staj (Varsa) - -
Ödev - -
Sunum - -
Projeler - -
Seminer - -
Dinleme - -
Ara Sınavlar 1 40 (%)
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 60 (%)
Toplam 100 (%)
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik Sayı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Hafta Sayısı ve Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) 0 0 0
Ara Sınav 1 5 5
Kısa Sınav 0 0 0
Ödev 0 0 0
Uygulama 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Proje 0 0 0
Atölye 0 0 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Dönem Sonu Sınavı 1 10 10
Diğer 0 0 0
Toplam İş Yükü: 71
Toplam Yük / 30 2,37
Dersin AKTS Kredisi: 2
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Öğrenme Çıktıları P1 P2 P10 P11
Ö1 Besin ve beslenme kavramlarını açıklayabilme 5 - - -
Ö2 Gıdalardaki olası riskleri listeleyebilme - 5 - -
Ö3 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini, besinlerde kullanımını ve yasal düzenlemeleri değerlendirebilme - - 4 -
Ö4 Beslenme ve diyetetik bilim dalının insan sağlığı üzerindeki etkilerini açıklayabilme - - - 4