Beslenme ve Diyetetik
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Dönem | Yarıyıl | T+U+L | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
02110001 | Mesleki Oryantasyon | 1 | Güz | 1 | 1+0+0 | 6 | 6 |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Düzeyi | Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey) |
Dersin Dili | Türkçe |
Yöntem ve Teknikler | - |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze |
Ön Koşullar | - |
Dersin Koordinatörü | - |
Dersi Veren(ler) | Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU |
Yardımcı(lar) | - |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı | Oda No. | E-Posta Adresi | Dahili | Görüşme Saatleri |
---|---|---|---|---|
Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU | - | [email protected] |
Dersin İçeriği
Ders programı tanımı, diyetisyenliğin tarihi ve bugünkü durumu, meslek etiği ve deontoloji, programın tanıtımı ve ulusal ve uluslararası örgütler ve yönetmelikleri konusunda bilgi ve beceri kazandırmak. Makro ve mikrobesin öğelerine genel giriş yapmak.
Dersin Amacı
Dersin temel amacı, öğrencileri mesleğe en iyi şekilde hazırlamak, meslek etiği konusunda bilinçlendirmek.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri | X |
Uzmanlık / Alan Dersleri | X |
Destek Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri | |
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | X |
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Program Yeterlilikleri | Düzey |
---|---|---|
P1 | Temel sağlık alanı ve ilgili meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kendi alanlarında kullanabilme becerisi | 4 |
P4 | Bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilme becerisi | 4 |
P11 | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci | 5 |
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: | |||
---|---|---|---|
No | Öğrenme Çıktıları | Prog. Yet. İlişkisi | Ölçme Yöntemi ** |
Ö1 | Besin ve beslenme kavramlarını açıklayabilme | P.1.1 | 1 |
Ö2 | Diyetisyenlik mesleğinin çalışma alanlarını edindiği bilgiler dahilinde değerlendirebilme | P.1.6 | 1 |
Ö3 | Diyetisyenin farklı alanlarda yetki ve görev tanımlarını açıklayabilme | P.4.1 | 1 |
Ö4 | Beslenme ve diyetetik bilim dalının insan sağlığı üzerindeki etkilerini açıklayabilme | P.11.1 | 1 |
Ö5 | Meslek tanımı ve mesleğin çalışma alanları/ünvanları hakkında örnek verebilme | P.11.2 | 1 |
Ö6 | Meslek etiği ile ilgili temel bilgileri özümseyebilme ve mesleğin gerektirdiği sorumluluk ve faaliyetleri uygulayabilme | P.11.5 | 1 |
Ö7 | Alanla ilgili ulusal ve küresel düzeyde işleyişi olan otoritelerin görev, yetki ve sorumluluklarını değerlendirebilme | P.11.6 | 1 |
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7 |
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta | Konu |
---|---|
1 | Beslenme ve bazı temel kavramlara giriş |
2 | Diyetisyenlerin mesleki bilgi, becerileri ve çalışma alanları |
3 | Beslenme ve Diyetetik ile diyetisyenlik kavramlarının tarihçesi |
4 | Beslenme ve Diyetetik ile ilgili ulusal ve uluslararası dernekler, meslek ve etik kavramları |
5 | Enerji, besin öğeleri, sağlıklı beden kriterleri ve makro-mikro besinlere genel bakış |
6 | Makrobesinler 1: Karbonhidratlar , sınıflandırılmaları ve fonksiyonları |
7 | Ara Sınav |
8 | Makrobesinler 2: Proteinler, sınıflandırılmaları ve işlevleri |
9 | Makrobesinler 3:Lipidler, sınıflandırılmaları ve işlevleri |
10 | Mikrobesinler 1:Vitaminler, sınıflandırılmaları ve işlevleri |
11 | Mikrobesinler 1:Vitaminler, sınıflandırılmaları ve işlevleri |
12 | Mikrobesinler 2: Mineraller, sınıflandırılmaları ve işlevleri |
13 | Su ve vücuttaki işlevleri |
14 | Final sınavı |
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar | Beslenme, Baysal A., Hatiboğlu yayınevi, 13. Baskı, Ankara, 2010 |
Modern Nutrition In Health And Disease, 50th., Anniversary Edition, Shils M.E., Olson J.A., Shihe M., Ross A.C., Lippincott Williams and Wilkins, Philedelphia, 2005 |
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları | Sayısı | Katkı (%) |
---|---|---|
Devam | - | - |
Uygulama | - | - |
Derse Özgü Staj (Varsa) | - | - |
Ödev | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Seminer | - | - |
Dinleme | - | - |
Ara Sınavlar | 1 | 40 (%) |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 60 (%) |
Toplam | 100 (%) |
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Hafta Sayısı ve Saati | 14 | 1 | 14 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) | 14 | 7 | 98 |
Ara Sınav | 1 | 30 | 30 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Atölye | 0 | 0 | 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Diğer | 2 | 4 | 8 |
Toplam İş Yükü: | 180 | ||
Toplam Yük / 30 | 6 | ||
Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Öğrenme Çıktıları | P1 | P4 | P11 |
---|---|---|---|---|
Ö1 | Besin ve beslenme kavramlarını açıklayabilme | 5 | - | - |
Ö2 | Diyetisyenlik mesleğinin çalışma alanlarını edindiği bilgiler dahilinde değerlendirebilme | 5 | - | - |
Ö3 | Diyetisyenin farklı alanlarda yetki ve görev tanımlarını açıklayabilme | - | 5 | - |
Ö4 | Beslenme ve diyetetik bilim dalının insan sağlığı üzerindeki etkilerini açıklayabilme | - | - | 4 |
Ö5 | Meslek tanımı ve mesleğin çalışma alanları/ünvanları hakkında örnek verebilme | - | - | 5 |
Ö6 | Meslek etiği ile ilgili temel bilgileri özümseyebilme ve mesleğin gerektirdiği sorumluluk ve faaliyetleri uygulayabilme | - | - | 4 |
Ö7 | Alanla ilgili ulusal ve küresel düzeyde işleyişi olan otoritelerin görev, yetki ve sorumluluklarını değerlendirebilme | - | - | 4 |