İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi
İşletme Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu Ders Adı Yıl Dönem Yarıyıl T+U+L Kredi AKTS
00950207 Maliyet ve Yönetim Muhasebesi 3 Güz 5 3+0+0 6 6
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Düzeyi Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey)
Dersin Dili Türkçe
Yöntem ve Teknikler -
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Ön Koşullar -
Dersin Koordinatörü -
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Aynur AKPINAR
Yardımcı(lar) -
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı Oda No. E-Posta Adresi Dahili Görüşme Saatleri
Doç. Dr. Aynur AKPINAR C-209 [email protected] 7644 Pazartesi
9:00-12:00
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri
Uzmanlık / Alan Dersleri X
Destek Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Program Yeterlilikleri Düzey
P1 İşletmelerin temel fonksiyonları (yönetim ve organizasyon, muhasebe ve finansman, üretim yönetimi ve pazarlama) ile ilgili ileri düzeyde teorik ve/veya uygulamalı bilgi, becerilere sahip olur. 5
P2 İşletmelerin mevcut ve potansiyel problemlerini eleştirel bir biçimde düşünerek belirleyebilir, analiz edebilir, değerlendirebilir ve bilimsel metotlar kullanarak alternatif çözüm önerileri geliştirebilir. 5
P3 Toplumsal sorumluluk bilinci ile bölgesel ve ekonomik kalkınma hedefleri doğrultusunda yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular. 1
P4 Yeni bir iş kurarken yenilikçi ve yaratıcı düşünce ile hareket eder ve işin sürdürülebilirliği için risk alma, kaynak bulma, pazar analizi yapma, iş planı hazırlama gibi temel faaliyetleri gerçekleştirebilir. 1
P5 İşletmecilik alanıyla ilgili bilgileri araştırabilir, analiz edebilir ve elde ettiği sonuçlara göre operasyonel, taktiksel ve stratejik hedefler belirleyebilir. 5
P6 Öğrenme sürecinin hayat boyu devam ettiği bilinciyle işletmelerle ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilir ve bunları kendi organizasyonu için eleştirel olarak değerlendirir ve uygulayabilir. 1
P7 Disiplinler arası işlerde veya çok kültürlü ekiplerde etkin çalışabilir, sorumluluk alabilir, inisiyatif kullanabilir, ekip arkadaşlarına bilgileri aktarabilir, ekip üyeleriyle iş birliği yaparak ortak hedefler için çalışabilir. 1
P8 Meslektaşları ve işletmelerin tüm iç ve dış paydaşlarıyla, öğrenim dili ve en az bir yabancı dilde etkin yazılı ve sözlü iletişim kurabilir, ilişkileri yürütebilir. 1
P9 İşletmecilik alanında gerçekleştirdiği faaliyetleri mesleki etik, sosyal sorumluluk, evrensel ve kültürel değerler konularında edindiği farkındalık doğrultusunda uygular. 1
P10 İşletmelerin tüm temel fonksiyonlarıyla ilgili uygulamalarının toplumsal ve hukuki sonuçlarını değerlendirebilir. 1
P11 İşletmecilik alanında ihtiyaç duyulan bilgi sistemlerini etkin bir biçimde kullanabilir, raporlaştırabilir ve yorumlayabilir. 5
P12 İşletme uygulamalarını değerlendirerek, mevcut uygulamaların sürekli iyileştirilmesi için alanında yetkin ve yeterli sayıda çalışan istihdam edilmesini, eğitilmesini ve işe devam etmelerini sağlar. 5
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
No Öğrenme Çıktıları Prog. Yet. İlişkisi Ölçme Yöntemi **
Ö1 Üretim işletmelerinde ürün ve hizmet maliyetlerinin hesaplanmasında kullanılan hesapları ve yöntemleri öğrenir. Yönetim muhasebesi kapsamında da maliyet bilgilerinin işletme kararlarının alınmasında kullanılmasının yöntemlerini öğrenir. P.1.38
Ö2 Üretim maliyetlerini oluşturan hesapların mamul üretimine etkilerini kavrar. Maliyet- hacim- kar analizlerini ve işletme bütçelerini ve bütçe hazırlama süreçlerini kavrar. P.2.38
Ö3 Mamul ve hizmet üretim maliyetini ilgili hesapları ve farklı yöntemleri kullanarak hesaplayabilir. İşletme yöneticilerinin ihtiyaç duyacağı raporları maliyet -hacim-kar analizlerinden yararlanarak hazırlayabilir. P.5.35
Ö4 Cari işletme verilerini kullanarak hazırlayacağı bütçeler yoluyla tahmini dönem karlarını hesaplayabilir. P.5.36
Ö5 Standart maliyet sapmalarının ve bütçe sapmalarının nedenlerini detaylı olarak analiz edebilir. P.5.37
Ö6 Üretime devam etme veya üretimi durdurma, farklı satış fiyatını içeren siparişi kabul etme veya reddetme ve makine yenileme kararlarının alınmasında gerekli olan raporları mevcut maliyet verilerini kullanarak hazırlayıp yönetime raporlayabilir. P.11.16
Ö7 Faaliyet hacimlerindeki değişimlerin toplam ve birim maliyetlere etkisini karşılaştırarak değerlendirebilir. P.12.7
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta Konu
1 Maliyet muhasebesinin tanımı ve amaçları, Gider, Maliyet ve Harcama Kavramları
2 Maliyet Gider Kategorilerinin Açıklanması (İlk madde ve malzeme, Direkt İşçilik, Genel Üretim Giderleri)
3 Genel Üretim giderlerinin gider yerlerine dağıtılması (1. Dağıtım, 2. Dağıtım)
4 Kapsama göre maliyetlendirme (tam, normal ve değişken
5 Sipariş maliyet, Evre maliyeti ve Standart maliyet yöntemleri
6 7/A seçeneği, 7/B seçeneği, hizmet üretim maliyeti
7 Ortak ve yan ürünlerin maliyetlendirilmesi, Faaliyete dayalı maliyetlendirme
8 Yönetim muhasebesinin tanımı, genel muhasebeden farkları, giderlerin sınıflandırılması
9 Maliyet-hacim ilişkileri
10 Maliyet-Hacim-Kar analizleri
11 Üretime devam etme/durdurma, siparişi kabul etme/red etme kararları
12 Stok planlaması ve stok kontrolü
13 İşletme bütçeleri
14 Standart maliyetler ve sapmaların analizi
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Kamil BÜYÜKMİRZA, Gazi Kitabevi.2021
Maliyet Yönetim Muhasebesi Uygulamaları. Prof. Dr. Yurdakul ÇALDAĞ. Gazi Kitabevi 2019
Sürdürülebilirlik ve Stratejik Yönetim Açısından Yönetim Muhasebesi. Doç. Dr. Orhan Elmacı. Gazi Kitabevi. 2015
Tekdüzen Muhasebe Sisteminde Maliyet Muhasebesi Uygulamaları. Prof. Dr. Nalan AKDOĞAN. Gazi Kitabevi. 2018
Yönetim Muhasebesi. Teoriler ve çözümlü örnek uygulamalar, Maliye Hesap Uzmanları Derneği, İsmail ÖZSOY, 2016
Yönetim Muhasebesi. TÜRMOB Yayınları. 2000
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı (%)
Devam - -
Laboratuvar - -
Uygulama - -
Alan Çalışması - -
Derse Özgü Staj (Varsa) - -
Ödev - -
Sunum - -
Projeler - -
Seminer - -
Kısa sınav (Quiz) - -
Dinleme - -
Ara Sınavlar 1 40 (%)
Yarıyıl Sonu Sınavı 2 60 (%)
Toplam 100 (%)
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik Sayı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Hafta Sayısı ve Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) 14 4 56
Ara Sınav 1 35 35
Kısa Sınav 0 0 0
Ödev 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Proje 0 0 0
Atölye 0 0 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Dönem Sonu Sınavı 1 47 47
Diğer 0 0 0
Toplam İş Yükü: 180
Toplam Yük / 30 6
Dersin AKTS Kredisi: 6
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Öğrenme Çıktıları P1 P2 P5 P11 P12
Ö1 Üretim işletmelerinde ürün ve hizmet maliyetlerinin hesaplanmasında kullanılan hesapları ve yöntemleri öğrenir. Yönetim muhasebesi kapsamında da maliyet bilgilerinin işletme kararlarının alınmasında kullanılmasının yöntemlerini öğrenir. - - - - -
Ö2 Üretim maliyetlerini oluşturan hesapların mamul üretimine etkilerini kavrar. Maliyet- hacim- kar analizlerini ve işletme bütçelerini ve bütçe hazırlama süreçlerini kavrar. - - - - -
Ö3 Mamul ve hizmet üretim maliyetini ilgili hesapları ve farklı yöntemleri kullanarak hesaplayabilir. İşletme yöneticilerinin ihtiyaç duyacağı raporları maliyet -hacim-kar analizlerinden yararlanarak hazırlayabilir. - - - - -
Ö4 Cari işletme verilerini kullanarak hazırlayacağı bütçeler yoluyla tahmini dönem karlarını hesaplayabilir. - - - - -
Ö5 Standart maliyet sapmalarının ve bütçe sapmalarının nedenlerini detaylı olarak analiz edebilir. - - - - -
Ö6 Üretime devam etme veya üretimi durdurma, farklı satış fiyatını içeren siparişi kabul etme veya reddetme ve makine yenileme kararlarının alınmasında gerekli olan raporları mevcut maliyet verilerini kullanarak hazırlayıp yönetime raporlayabilir. - - - - -
Ö7 Faaliyet hacimlerindeki değişimlerin toplam ve birim maliyetlere etkisini karşılaştırarak değerlendirebilir. - - - - -