İşletme
Dersin Ayrıntıları

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi
İşletme Programı
Ders Bolognaları
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi
İşletme Programı
Ders Bolognaları

| Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Dönem | Yarıyıl | T+U+L | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 00950207 | Maliyet ve Yönetim Muhasebesi | 3 | Güz | 5 | 3+0+0 | 6 | 6 |
| Dersin Türü | Zorunlu |
| Dersin Düzeyi | Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey) |
| Dersin Dili | Türkçe |
| Yöntem ve Teknikler | - |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze |
| Ön Koşullar | - |
| Dersin Koordinatörü | - |
| Dersi Veren(ler) | Doç. Dr. Aynur AKPINAR |
| Yardımcı(lar) | - |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
| Adı Soyadı | Oda No. | E-Posta Adresi | Dahili | Görüşme Saatleri |
|---|---|---|---|---|
| Doç. Dr. Aynur AKPINAR | C-209 | [email protected] | 7644 | Pazartesi 9:00-12:00 |
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
| Temel Meslek Dersleri | |
| Uzmanlık / Alan Dersleri | X |
| Destek Dersleri | |
| Aktarılabilir Beceri Dersleri | |
| Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri |
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
| İlişki Düzeyleri | ||||
| En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| # | Program Yeterlilikleri | Düzey |
|---|---|---|
| P1 | İşletmelerin temel fonksiyonları (yönetim ve organizasyon, muhasebe ve finansman, üretim yönetimi ve pazarlama) ile ilgili ileri düzeyde teorik ve/veya uygulamalı bilgi, becerilere sahip olur. | 5 |
| P2 | İşletmelerin mevcut ve potansiyel problemlerini eleştirel bir biçimde düşünerek belirleyebilir, analiz edebilir, değerlendirebilir ve bilimsel metotlar kullanarak alternatif çözüm önerileri geliştirebilir. | 5 |
| P3 | Toplumsal sorumluluk bilinci ile bölgesel ve ekonomik kalkınma hedefleri doğrultusunda yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular. | 1 |
| P4 | Yeni bir iş kurarken yenilikçi ve yaratıcı düşünce ile hareket eder ve işin sürdürülebilirliği için risk alma, kaynak bulma, pazar analizi yapma, iş planı hazırlama gibi temel faaliyetleri gerçekleştirebilir. | 1 |
| P5 | İşletmecilik alanıyla ilgili bilgileri araştırabilir, analiz edebilir ve elde ettiği sonuçlara göre operasyonel, taktiksel ve stratejik hedefler belirleyebilir. | 5 |
| P6 | Öğrenme sürecinin hayat boyu devam ettiği bilinciyle işletmelerle ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilir ve bunları kendi organizasyonu için eleştirel olarak değerlendirir ve uygulayabilir. | 1 |
| P7 | Disiplinler arası işlerde veya çok kültürlü ekiplerde etkin çalışabilir, sorumluluk alabilir, inisiyatif kullanabilir, ekip arkadaşlarına bilgileri aktarabilir, ekip üyeleriyle iş birliği yaparak ortak hedefler için çalışabilir. | 1 |
| P8 | Meslektaşları ve işletmelerin tüm iç ve dış paydaşlarıyla, öğrenim dili ve en az bir yabancı dilde etkin yazılı ve sözlü iletişim kurabilir, ilişkileri yürütebilir. | 1 |
| P9 | İşletmecilik alanında gerçekleştirdiği faaliyetleri mesleki etik, sosyal sorumluluk, evrensel ve kültürel değerler konularında edindiği farkındalık doğrultusunda uygular. | 1 |
| P10 | İşletmelerin tüm temel fonksiyonlarıyla ilgili uygulamalarının toplumsal ve hukuki sonuçlarını değerlendirebilir. | 1 |
| P11 | İşletmecilik alanında ihtiyaç duyulan bilgi sistemlerini etkin bir biçimde kullanabilir, raporlaştırabilir ve yorumlayabilir. | 5 |
| P12 | İşletme uygulamalarını değerlendirerek, mevcut uygulamaların sürekli iyileştirilmesi için alanında yetkin ve yeterli sayıda çalışan istihdam edilmesini, eğitilmesini ve işe devam etmelerini sağlar. | 5 |
Dersin Öğrenim Kazanımları
| Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: | |||
|---|---|---|---|
| No | Öğrenme Çıktıları | Prog. Yet. İlişkisi | Ölçme Yöntemi ** |
| Ö1 | Üretim işletmelerinde ürün ve hizmet maliyetlerinin hesaplanmasında kullanılan hesapları ve yöntemleri öğrenir. Yönetim muhasebesi kapsamında da maliyet bilgilerinin işletme kararlarının alınmasında kullanılmasının yöntemlerini öğrenir. | P.1.38 | |
| Ö2 | Üretim maliyetlerini oluşturan hesapların mamul üretimine etkilerini kavrar. Maliyet- hacim- kar analizlerini ve işletme bütçelerini ve bütçe hazırlama süreçlerini kavrar. | P.2.38 | |
| Ö3 | Mamul ve hizmet üretim maliyetini ilgili hesapları ve farklı yöntemleri kullanarak hesaplayabilir. İşletme yöneticilerinin ihtiyaç duyacağı raporları maliyet -hacim-kar analizlerinden yararlanarak hazırlayabilir. | P.5.35 | |
| Ö4 | Cari işletme verilerini kullanarak hazırlayacağı bütçeler yoluyla tahmini dönem karlarını hesaplayabilir. | P.5.36 | |
| Ö5 | Standart maliyet sapmalarının ve bütçe sapmalarının nedenlerini detaylı olarak analiz edebilir. | P.5.37 | |
| Ö6 | Üretime devam etme veya üretimi durdurma, farklı satış fiyatını içeren siparişi kabul etme veya reddetme ve makine yenileme kararlarının alınmasında gerekli olan raporları mevcut maliyet verilerini kullanarak hazırlayıp yönetime raporlayabilir. | P.11.16 | |
| Ö7 | Faaliyet hacimlerindeki değişimlerin toplam ve birim maliyetlere etkisini karşılaştırarak değerlendirebilir. | P.12.7 | |
| ** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7 | |||
Dersin Haftalık İçeriği
| Hafta | Konu |
|---|---|
| 1 | Maliyet muhasebesinin tanımı ve amaçları, Gider, Maliyet ve Harcama Kavramları |
| 2 | Maliyet Gider Kategorilerinin Açıklanması (İlk madde ve malzeme, Direkt İşçilik, Genel Üretim Giderleri) |
| 3 | Genel Üretim giderlerinin gider yerlerine dağıtılması (1. Dağıtım, 2. Dağıtım) |
| 4 | Kapsama göre maliyetlendirme (tam, normal ve değişken |
| 5 | Sipariş maliyet, Evre maliyeti ve Standart maliyet yöntemleri |
| 6 | 7/A seçeneği, 7/B seçeneği, hizmet üretim maliyeti |
| 7 | Ortak ve yan ürünlerin maliyetlendirilmesi, Faaliyete dayalı maliyetlendirme |
| 8 | Yönetim muhasebesinin tanımı, genel muhasebeden farkları, giderlerin sınıflandırılması |
| 9 | Maliyet-hacim ilişkileri |
| 10 | Maliyet-Hacim-Kar analizleri |
| 11 | Üretime devam etme/durdurma, siparişi kabul etme/red etme kararları |
| 12 | Stok planlaması ve stok kontrolü |
| 13 | İşletme bütçeleri |
| 14 | Standart maliyetler ve sapmaların analizi |
Ders Kitabı veya Malzemesi
| Kaynaklar | Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Kamil BÜYÜKMİRZA, Gazi Kitabevi.2021 |
| Maliyet Yönetim Muhasebesi Uygulamaları. Prof. Dr. Yurdakul ÇALDAĞ. Gazi Kitabevi 2019 | |
| Sürdürülebilirlik ve Stratejik Yönetim Açısından Yönetim Muhasebesi. Doç. Dr. Orhan Elmacı. Gazi Kitabevi. 2015 | |
| Tekdüzen Muhasebe Sisteminde Maliyet Muhasebesi Uygulamaları. Prof. Dr. Nalan AKDOĞAN. Gazi Kitabevi. 2018 | |
| Yönetim Muhasebesi. Teoriler ve çözümlü örnek uygulamalar, Maliye Hesap Uzmanları Derneği, İsmail ÖZSOY, 2016 | |
| Yönetim Muhasebesi. TÜRMOB Yayınları. 2000 |
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
| Yarıyıl Çalışmaları | Sayısı | Katkı (%) |
|---|---|---|
| Devam | - | - |
| Laboratuvar | - | - |
| Uygulama | - | - |
| Alan Çalışması | - | - |
| Derse Özgü Staj (Varsa) | - | - |
| Ödev | - | - |
| Sunum | - | - |
| Projeler | - | - |
| Seminer | - | - |
| Kısa sınav (Quiz) | - | - |
| Dinleme | - | - |
| Ara Sınavlar | 1 | 40 (%) |
| Yarıyıl Sonu Sınavı | 2 | 60 (%) |
| Toplam | 100 (%) | |
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
| Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|
| Ders Hafta Sayısı ve Saati | 14 | 3 | 42 |
| Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
| Ara Sınav | 1 | 35 | 35 |
| Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
| Ödev | 0 | 0 | 0 |
| Uygulama | 0 | 0 | 0 |
| Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
| Proje | 0 | 0 | 0 |
| Atölye | 0 | 0 | 0 |
| Sunum/Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
| Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 47 | 47 |
| Diğer | 0 | 0 | 0 |
| Toplam İş Yükü: | 180 | ||
| Toplam Yük / 30 | 6 | ||
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 | ||
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
| İlişki Düzeyleri | ||||
| En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| # | Öğrenme Çıktıları | P1 | P2 | P5 | P11 | P12 |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Ö1 | Üretim işletmelerinde ürün ve hizmet maliyetlerinin hesaplanmasında kullanılan hesapları ve yöntemleri öğrenir. Yönetim muhasebesi kapsamında da maliyet bilgilerinin işletme kararlarının alınmasında kullanılmasının yöntemlerini öğrenir. | - | - | - | - | - |
| Ö2 | Üretim maliyetlerini oluşturan hesapların mamul üretimine etkilerini kavrar. Maliyet- hacim- kar analizlerini ve işletme bütçelerini ve bütçe hazırlama süreçlerini kavrar. | - | - | - | - | - |
| Ö3 | Mamul ve hizmet üretim maliyetini ilgili hesapları ve farklı yöntemleri kullanarak hesaplayabilir. İşletme yöneticilerinin ihtiyaç duyacağı raporları maliyet -hacim-kar analizlerinden yararlanarak hazırlayabilir. | - | - | - | - | - |
| Ö4 | Cari işletme verilerini kullanarak hazırlayacağı bütçeler yoluyla tahmini dönem karlarını hesaplayabilir. | - | - | - | - | - |
| Ö5 | Standart maliyet sapmalarının ve bütçe sapmalarının nedenlerini detaylı olarak analiz edebilir. | - | - | - | - | - |
| Ö6 | Üretime devam etme veya üretimi durdurma, farklı satış fiyatını içeren siparişi kabul etme veya reddetme ve makine yenileme kararlarının alınmasında gerekli olan raporları mevcut maliyet verilerini kullanarak hazırlayıp yönetime raporlayabilir. | - | - | - | - | - |
| Ö7 | Faaliyet hacimlerindeki değişimlerin toplam ve birim maliyetlere etkisini karşılaştırarak değerlendirebilir. | - | - | - | - | - |
