İşletme
Dersin Ayrıntıları

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi
İşletme Programı
Ders Bolognaları
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi
İşletme Programı
Ders Bolognaları

Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Dönem | Yarıyıl | T+U+L | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
00940206 | Üretim Yönetimi | 2 | Bahar | 4 | 3+0+0 | 6 | 6 |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Düzeyi | Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey) |
Dersin Dili | Türkçe |
Yöntem ve Teknikler | - |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze |
Ön Koşullar | - |
Dersin Koordinatörü | - |
Dersi Veren(ler) | - |
Yardımcı(lar) | - |
Dersin İçeriği
Üretim ve üretim yönetimi, Verimlilik, Üretim sistemleri, Tesis yeri seçimi, Fabrika düzenleme, İş etüdü, Kapasite planlaması, Talep tahminleri
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilere genel yönetim perspektifinden faaliyet yönetiminin temel kavramlarını öğretmektir. Derste mamul ve hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde üretmek için üretim sistemlerinin tasarlanması, işletilmesi, kontrolü ve iyileştirilmesiyle ilgili konular üzerinde durulmaktadır
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri | |
Uzmanlık / Alan Dersleri | X |
Destek Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri | |
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri |
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Program Yeterlilikleri | Düzey |
---|---|---|
P1 | İşletmelerin temel fonksiyonları (yönetim ve organizasyon, muhasebe ve finansman, üretim yönetimi ve pazarlama) ile ilgili ileri düzeyde teorik ve/veya uygulamalı bilgi, becerilere sahip olur. | 5 |
P2 | İşletmelerin mevcut ve potansiyel problemlerini eleştirel bir biçimde düşünerek belirleyebilir, analiz edebilir, değerlendirebilir ve bilimsel metotlar kullanarak alternatif çözüm önerileri geliştirebilir. | 3 |
P4 | Yeni bir iş kurarken yenilikçi ve yaratıcı düşünce ile hareket eder ve işin sürdürülebilirliği için risk alma, kaynak bulma, pazar analizi yapma, iş planı hazırlama gibi temel faaliyetleri gerçekleştirebilir. | 2 |
P11 | İşletmecilik alanında ihtiyaç duyulan bilgi sistemlerini etkin bir biçimde kullanabilir, raporlaştırabilir ve yorumlayabilir. | 2 |
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: | |||
---|---|---|---|
No | Öğrenme Çıktıları | Prog. Yet. İlişkisi | Ölçme Yöntemi ** |
Ö1 | Yalın üretim, tam zamanında üretim, tedarik zinciri yönetimi ve kalite kontrol gibi üretim yönetimi ile ilgili temel kavramları ve terminolojiyi tanımlayabilir. | P.1.32 | 1 |
Ö2 | Üretim süreçlerini optimize etme ve ürün kalitesini sağlamadaki rolü de dahil olmak üzere üretim yönetiminin ilke ve hedeflerini açıklayabilir. | P.2.32 | 1 |
Ö3 | Envanter yönetimi, üretim çizelgeleme ve süreç haritalama gibi çeşitli üretim yönetimi tekniklerini ve araçlarını gerçek dünyadaki iş senaryolarına uygulayabilir | P.5.25 | 1 |
Ö4 | Değer akışı haritalama ve kök neden analizi gibi teknikleri kullanarak verimsizlikleri, darboğazları ve iyileştirme alanlarını belirlemek için üretim süreçlerini analiz edebilir. | P.5.26 | 1 |
Ö5 | Yalın üretim ve toplam kalite yönetimi gibi farklı üretim stratejilerini ve metodolojilerini değerlendirebilecek ve farklı iş bağlamlarında etkinliklerini değerlendirebilir. | P.5.27 | 1 |
Ö6 | Operasyonel verimliliği ve ürün kalitesini artırmak için üretim yönetimi, kaynak tahsisi ve iş akışı optimizasyonundaki en iyi uygulamaları içeren kapsamlı üretim planları tasarlayabilir ve uygulayabilir. | P.5.28 | 1 |
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7 |
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta | Konu |
---|---|
1 | Üretim yönetimi disiplininin gelişimi |
2 | Verimlilik yönetimi |
3 | Sistem ve üretim sistemleri |
4 | Üretim stratejisi |
5 | Tesis yeri seçimi ve yer seçiminde kullanılan analitik olmayan yöntemler |
6 | Tesis yeri seçiminde kullanılan analitik yöntemler |
7 | Fabrika düzenlemesi ve fabrika düzenleme üzerinde etkili olan faktörler |
8 | Fabrika düzenleme çeşitlerinin karşılaştırılması |
9 | Süreç, mamul ve hücresel tipte fabrika düzenleme |
10 | İş etüdü ve metot etüdü |
11 | İş ölçümü ve standart zamanın hesaplanması |
12 | Kapasite planlaması |
13 | Talep tahmini ve tahminde kullanılan sezgisel yöntemler |
14 | Talep tahmininde kullanılan sayısal yöntemler |
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar | Bülent Kobu, Üretim Yönetimi, Beta Basım, İstanbul, 1998 |
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları | Sayısı | Katkı (%) |
---|---|---|
Devam | - | - |
Laboratuvar | - | - |
Uygulama | - | - |
Alan Çalışması | - | - |
Derse Özgü Staj (Varsa) | - | - |
Ödev | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Seminer | - | - |
Kısa sınav (Quiz) | - | - |
Dinleme | - | - |
Ara Sınavlar | 1 | 40 (%) |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 60 (%) |
Toplam | 100 (%) |
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Hafta Sayısı ve Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Ara Sınav | 1 | 25 | 25 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Atölye | 0 | 0 | 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü: | 167 | ||
Toplam Yük / 30 | 5,57 | ||
Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Öğrenme Çıktıları | P1 | P2 | P5 |
---|---|---|---|---|
Ö1 | Yalın üretim, tam zamanında üretim, tedarik zinciri yönetimi ve kalite kontrol gibi üretim yönetimi ile ilgili temel kavramları ve terminolojiyi tanımlayabilir. | 4 | 1 | 1 |
Ö2 | Üretim süreçlerini optimize etme ve ürün kalitesini sağlamadaki rolü de dahil olmak üzere üretim yönetiminin ilke ve hedeflerini açıklayabilir. | 1 | 3 | 1 |
Ö3 | Envanter yönetimi, üretim çizelgeleme ve süreç haritalama gibi çeşitli üretim yönetimi tekniklerini ve araçlarını gerçek dünyadaki iş senaryolarına uygulayabilir | 1 | 1 | 1 |
Ö4 | Değer akışı haritalama ve kök neden analizi gibi teknikleri kullanarak verimsizlikleri, darboğazları ve iyileştirme alanlarını belirlemek için üretim süreçlerini analiz edebilir. | 1 | 1 | 4 |
Ö5 | Yalın üretim ve toplam kalite yönetimi gibi farklı üretim stratejilerini ve metodolojilerini değerlendirebilecek ve farklı iş bağlamlarında etkinliklerini değerlendirebilir. | 1 | 1 | 4 |
Ö6 | Operasyonel verimliliği ve ürün kalitesini artırmak için üretim yönetimi, kaynak tahsisi ve iş akışı optimizasyonundaki en iyi uygulamaları içeren kapsamlı üretim planları tasarlayabilir ve uygulayabilir. | 1 | 1 | 5 |