İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Yüksekokulu
Hemşirelik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu Ders Adı Yıl Dönem Yarıyıl T+U+L Kredi AKTS
02060306 Beslenmede Hemşirelik Yaklaşımları 3 Bahar 6 2+0+0 2 2
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Düzeyi Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey)
Dersin Dili Türkçe
Yöntem ve Teknikler -
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Ön Koşullar -
Dersin Koordinatörü -
Dersi Veren(ler) -
Yardımcı(lar) -
Dersin İçeriği
Hastalık Durumlarında Beslenmenin Önemi, Standart Hastane Diyetlerinin İçerikleri, Beslenme İmmün Sistem Etkileşimi ve Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme, Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Beslenme, Besin Duyarlılıkları ve Alerjilerde Beslenme, Böbrek Hastalıklarında Beslenme, Şişmanlık ve Tedavisi, Zayıflık, Yeme Davranışı Bozuklukları ve Tedavisi, PEM ve Tedavisi, Beslenme Anemileri ve Korunma, İyot yetersizliği sorunları ve Önlenmesi, Kalp-Damar Hastalıklarında Beslenme, Hipertansiyon ve Beslenme, Diyabet ve Diyet Tedavisi, Metabolik Sendrom ve Beslenme, Kanser ve Beslenme, Sinir Sistemi Hastalıklarında Beslenme, Kas-İskelet Sistemi Hastalıklarında Beslenme, Yanıklarda Beslenme
Dersin Amacı
Bu dersin temel amacı diyet tedavisine gerek duyulan hastalıkların toplumdaki yaygınlığı, nedenleri, diyet tedavisi ve korunma önerileri hakkında bilgi vererek öğrencilere hasta ve sağlıklı bireylerin yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlayabilme becerileri kazandırmaktır.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri
Uzmanlık / Alan Dersleri
Destek Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta Konu
1 Beslenme ile ilgili kavramlar
2 Besin Ögeleri
3 Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme
4 Kalp damar hastalıklarında beslenme
5 Böbrek hastalıklarında beslenme
6 Onkolojik hastalıklarda beslenme
7 Diyabetli kişilerde beslenme
8 Ara sınav
9 Gebe ve emziklilerde beslenme
10 Bebek ve çocuklarda beslenme
11 Yaşlılarda beslenme
12 Zayıf ve şişman kişilerde beslenme
13 Yanıklarda ve alerji durumunda beslenme
14 Yıl sonu sınavı
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T,Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2002.
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı (%)
Laboratuvar - -
Uygulama - -
Alan Çalışması - -
Ödev - -
Sunum - -
Seminer - -
Kısa sınav (Quiz) - -
Ara Sınavlar - -
Yarıyıl Sonu Sınavı - -
Toplam 0 (%)
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik Sayı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Hafta Sayısı ve Saati 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) 0 0 0
Ara Sınav 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Ödev 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Proje 0 0 0
Atölye 0 0 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Dönem Sonu Sınavı 0 0 0
Diğer 0 0 0
Toplam İş Yükü: 0
Toplam Yük / 30 0
Dersin AKTS Kredisi: 0