İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Yüksekokulu
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu Ders Adı Yıl Dönem Yarıyıl T+U+L Kredi AKTS
02160020 Beslenme Destek Sistemleri 3 Bahar 6 2+0+0 3 3
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Düzeyi Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey)
Dersin Dili Türkçe
Yöntem ve Teknikler -
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Ön Koşullar -
Dersin Koordinatörü -
Dersi Veren(ler) Öğr.Gör. Şirin ESER
Yardımcı(lar) -
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı Oda No. E-Posta Adresi Dahili Görüşme Saatleri
Öğr.Gör. Şirin ESER - [email protected]
Dersin İçeriği
Enteral- parenteral beslenme yolları, endikasyonları, kontraendikasyonları, ürünler ve özellikleri, bireylerin beslenme durumunun saptanması ve destek sistemleri ile bireye uygun diyet planlama
Dersin Amacı
Dersin temel amacı enteral - parenteral beslenme ilkelerini, hastalıklarda ve bazı spesifik durumlarda bu ilkelerin uygulanmasını sağlamak, kullanılan ürünleri, bileşimlerini özetleyip hastanın, beslenme durumunu değerlendirmektir.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık / Alan Dersleri X
Destek Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Program Yeterlilikleri Düzey
P2 Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi 4
P3 Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözme becerisi 5
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
No Öğrenme Çıktıları Prog. Yet. İlişkisi Ölçme Yöntemi **
Ö1 Farklı grupların beslenme gereksinimlerini ayırt edebilme P.2.6 1
Ö2 Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan biyokimyasal yöntemlere ve onları etkileyecek faktörlere örnek verebilme P.3.2 1
Ö3 Farklı yaş grubundaki bireylerin besin gereksinimlerini bilme ve beslenme programlarını oluşturabilme P.3.6 1
Ö4 Farklı yaş grubu ve farklı hastalıklara sahip bireylerin; enerji, makro ve mikro besin ögesi gereksinimlerini karşılaştırabilme P.3.7 1
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta Konu
1 Beslenme destekleri tarihçesi, önemi, sınıflandırılması
2 Enteral beslenme tanımı, endikasyonları, kontraendikasyonları
3 Enteral beslenme ürünleri özellikleri ve hastaya uygun ürün seçimi
4 Enteral beslenme yolları
5 Parenteral beslenme tanımı, endikasyonları, kontraendikasyonları
6 Parenteral beslenme ürünleri özellikleri ve hastaya uygun ürün seçimi
7 Ara sınav
8 Parenteral beslenme yolları
9 Hastalıklara özgü beslenme destek sistemleri tedavisi
10 Hastalıklara özgü beslenme tedavisi ve destekleri II
11 Hastanın gereksinim ve hastalık durumuna uygun beslenme destek tedavisi planlama-vaka çözümleri
12 Hastanın gereksinim ve hastalık durumuna uygun beslenme destek tedavisi planlama-vaka çözümleri
13 Hastanın gereksinim ve hastalık durumuna uygun beslenme destek tedavisi planlama-vaka çözümleri
14 Final sınavı
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar Hickson M,Smith S. Advanced Nutrition and Dietetics in Nutrition Support (Advanced Nutrition and Dietetics (BDA).WILEY Blackwell,2018.
Şanlıer, N. (Ed.) Vakalarla Öğreniyorum: Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi 1 ve 2. Hedef CS Yayıncılık ve Mühendislik, Ankara, 2020.
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı (%)
Devam - -
Uygulama - -
Derse Özgü Staj (Varsa) - -
Ödev - -
Sunum - -
Projeler - -
Seminer - -
Ara Sınavlar 1 40 (%)
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 60 (%)
Toplam 100 (%)
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik Sayı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Hafta Sayısı ve Saati 12 2 24
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) 14 2 28
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 0 0 0
Ödev 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Proje 0 0 0
Atölye 0 0 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Dönem Sonu Sınavı 1 2 2
Diğer 14 2 28
Toplam İş Yükü: 84
Toplam Yük / 30 2,80
Dersin AKTS Kredisi: 3
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri
En Düşük Düşük Orta Yüksek En Yüksek
1 2 3 4 5
# Öğrenme Çıktıları P2 P3
Ö1 Farklı grupların beslenme gereksinimlerini ayırt edebilme 4 -
Ö2 Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan biyokimyasal yöntemlere ve onları etkileyecek faktörlere örnek verebilme - 3
Ö3 Farklı yaş grubundaki bireylerin besin gereksinimlerini bilme ve beslenme programlarını oluşturabilme - 5
Ö4 Farklı yaş grubu ve farklı hastalıklara sahip bireylerin; enerji, makro ve mikro besin ögesi gereksinimlerini karşılaştırabilme - 5