Beslenme ve Diyetetik
Dersin Ayrıntıları
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Yüksekokulu
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Sağlık Bilimleri Yüksekokulu
Beslenme ve Diyetetik Programı
Ders Bolognaları
Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Dönem | Yarıyıl | T+U+L | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
02160020 | Beslenme Destek Sistemleri | 3 | Bahar | 6 | 2+0+0 | 3 | 3 |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Düzeyi | Lisans (TYYÇ: 6. Düzey / QF-EHEA: 1. Düzey / EQF-LLL: 6. Düzey) |
Dersin Dili | Türkçe |
Yöntem ve Teknikler | - |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze |
Ön Koşullar | - |
Dersin Koordinatörü | - |
Dersi Veren(ler) | Öğr.Gör. Şirin ESER |
Yardımcı(lar) | - |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı
Adı Soyadı | Oda No. | E-Posta Adresi | Dahili | Görüşme Saatleri |
---|---|---|---|---|
Öğr.Gör. Şirin ESER | - | [email protected] |
Dersin İçeriği
Enteral- parenteral beslenme yolları, endikasyonları, kontraendikasyonları, ürünler ve özellikleri, bireylerin beslenme durumunun saptanması ve destek sistemleri ile bireye uygun diyet planlama
Dersin Amacı
Dersin temel amacı enteral - parenteral beslenme ilkelerini, hastalıklarda ve bazı spesifik durumlarda bu ilkelerin uygulanmasını sağlamak, kullanılan ürünleri, bileşimlerini özetleyip hastanın, beslenme durumunu değerlendirmektir.
Dersin Alan Öğretimini Sağlamaya Yönelik Katkısı
Temel Meslek Dersleri | X |
Uzmanlık / Alan Dersleri | X |
Destek Dersleri | |
Aktarılabilir Beceri Dersleri | |
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri |
Dersin Öğrenim Kazanımlarının Program Kazanımları ile Olan İlişkileri
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Program Yeterlilikleri | Düzey |
---|---|---|
P2 | Alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulama becerisi | 4 |
P3 | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözme becerisi | 5 |
Dersin Öğrenim Kazanımları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: | |||
---|---|---|---|
No | Öğrenme Çıktıları | Prog. Yet. İlişkisi | Ölçme Yöntemi ** |
Ö1 | Farklı grupların beslenme gereksinimlerini ayırt edebilme | P.2.6 | 1 |
Ö2 | Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan biyokimyasal yöntemlere ve onları etkileyecek faktörlere örnek verebilme | P.3.2 | 1 |
Ö3 | Farklı yaş grubundaki bireylerin besin gereksinimlerini bilme ve beslenme programlarını oluşturabilme | P.3.6 | 1 |
Ö4 | Farklı yaş grubu ve farklı hastalıklara sahip bireylerin; enerji, makro ve mikro besin ögesi gereksinimlerini karşılaştırabilme | P.3.7 | 1 |
** Yazılı Sınav: 1, Sözlü Sınav: 2, Ev Ödevi: 3, Lab./Sınav: 4, Seminer/Sunum: 5, Dönem Ödevi: 6, Uygulama: 7 |
Dersin Haftalık İçeriği
Hafta | Konu |
---|---|
1 | Beslenme destekleri tarihçesi, önemi, sınıflandırılması |
2 | Enteral beslenme tanımı, endikasyonları, kontraendikasyonları |
3 | Enteral beslenme ürünleri özellikleri ve hastaya uygun ürün seçimi |
4 | Enteral beslenme yolları |
5 | Parenteral beslenme tanımı, endikasyonları, kontraendikasyonları |
6 | Parenteral beslenme ürünleri özellikleri ve hastaya uygun ürün seçimi |
7 | Ara sınav |
8 | Parenteral beslenme yolları |
9 | Hastalıklara özgü beslenme destek sistemleri tedavisi |
10 | Hastalıklara özgü beslenme tedavisi ve destekleri II |
11 | Hastanın gereksinim ve hastalık durumuna uygun beslenme destek tedavisi planlama-vaka çözümleri |
12 | Hastanın gereksinim ve hastalık durumuna uygun beslenme destek tedavisi planlama-vaka çözümleri |
13 | Hastanın gereksinim ve hastalık durumuna uygun beslenme destek tedavisi planlama-vaka çözümleri |
14 | Final sınavı |
Ders Kitabı veya Malzemesi
Kaynaklar | Hickson M,Smith S. Advanced Nutrition and Dietetics in Nutrition Support (Advanced Nutrition and Dietetics (BDA).WILEY Blackwell,2018. |
Şanlıer, N. (Ed.) Vakalarla Öğreniyorum: Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi 1 ve 2. Hedef CS Yayıncılık ve Mühendislik, Ankara, 2020. |
Değerlendirme Yöntemi ve Geçme Kriterleri
Yarıyıl Çalışmaları | Sayısı | Katkı (%) |
---|---|---|
Devam | - | - |
Uygulama | - | - |
Derse Özgü Staj (Varsa) | - | - |
Ödev | - | - |
Sunum | - | - |
Projeler | - | - |
Seminer | - | - |
Ara Sınavlar | 1 | 40 (%) |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 60 (%) |
Toplam | 100 (%) |
AKTS / Çalışma Yükü Tablosu
Etkinlik | Sayı | Süre | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Hafta Sayısı ve Saati | 12 | 2 | 24 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, Kütüphane, Pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Atölye | 0 | 0 | 0 |
Sunum/Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Diğer | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü: | 84 | ||
Toplam Yük / 30 | 2,80 | ||
Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
Ders - Öğrenme Çıktıları İlişkisi
İlişki Düzeyleri | ||||
En Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | En Yüksek |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
# | Öğrenme Çıktıları | P2 | P3 |
---|---|---|---|
Ö1 | Farklı grupların beslenme gereksinimlerini ayırt edebilme | 4 | - |
Ö2 | Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan biyokimyasal yöntemlere ve onları etkileyecek faktörlere örnek verebilme | - | 3 |
Ö3 | Farklı yaş grubundaki bireylerin besin gereksinimlerini bilme ve beslenme programlarını oluşturabilme | - | 5 |
Ö4 | Farklı yaş grubu ve farklı hastalıklara sahip bireylerin; enerji, makro ve mikro besin ögesi gereksinimlerini karşılaştırabilme | - | 5 |